מילוי ועירוי
מתי משתמשים במילוי ועירוי?
סוגי כלים מתאימים

לכלים שרוב שימושם בצונן, כגון: כלים ששהה בהם נוזל בעייתי במשך 24 שעות (ונאסרו ב'כבוש', ראו עמ'...), די בהכשרה מיוחדת – 'מילוי ועירוי'.[1]

מתאים גם לכלי חרס

הכשרה זו מועילה גם לכלי חרס שבלעו מאכלים צוננים[2].

תהליך ההכשרה
שלבי ההכשרה
  1. יש להשרות את הכלי במים או למלא אותו במים על גדותיו, למשך 24 שעות לכל הפחות.
  2. לאחר 24 שעות יש להחליף את המים.
  3. יש לחזור על הפעולה עוד פעמיים (בסך הכול – 72 שעות).
הקפדה חשובה

בעת ההכשרה יש להקפיד שהכלים לא יהיו בני יומם.[3]

הסתייגויות
שימוש מוגבל

יש שכתבו שאין לסמוך על הכשרה זו אלא כאשר אין ברירה ולא ניתן למצוא בקלות כלי אחר להשתמש בו.[4]

טיפ מעשי

לאור ההסתייגויות, כדאי לשקול האם כדאי להשקיע בתהליך ארוך זה (72 שעות) או לרכוש כלי חדש, במיוחד כשמדובר בכלים זולים יחסית.

תרשים זמנים
לוח זמנים להכשרה
יום פעולה
1 מילוי הכלי במים בפעם הראשונה
2 החלפת המים לפעם שנייה
3 החלפת המים לפעם שלישית
4 סיום ההכשרה

[1] שו"ע או"ח תנא, כא. וראה שם בשער הציון ס"ק קצב שהכשרה זו מועילה גם לכלי שיש בו לעיתים שימוש בחם אך רוב תשמישו בצונן. אך מנגד ראה חזו"א קכא, ד.

[2] שו"ע שם.

[3] ש"ך יו"ד קלה ס"ק לג.

[4] חיי אדם קכה, כב; מהרש"ם ח"א נט.

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות