הכשרת שיש ומשטחי עבודה

מדריך מקיף להכשרת משטחי עבודה לפסח בהתאם להלכה, באופן יסודי ויעיל
הכשרת שיש לפסח

משטחי העבודה במטבח באים במגע עם חמץ במהלך השנה, כאשר גולשים עליהם מאכלים מסירים חמים, כאשר מניחים עליהם סירים חמים או תבניות חמות וישנה רטיבות בתחתיתם, או כאשר חותכים עליהם מאכלים חריפים באופן ישיר.

הוראות הכשרה
הכשרת השיש 
הכשרה למנהג הספרדים
  • לכתחילה יש לערות מים מקומקום רותח על המשטח (אפשר גם מקומקום חמץ, נקי, שאינו בן יומו).
  • כאשר ישנו קושי - מכיוון שרוב תשמיש המשטחים הללו קר - מספיק לנקות אותם היטב.
הכשרה למנהג האשכנזים
שיש אבן קיסר / דקטון:
  • אין אפשרות להכשירו.
  • יש לנקותו היטב, ולכסותו (בנייר כסף או בשעוונית) לכל ימי הפסח.
שיש חברון, גרניט, או משטחי עבודה אחרים
  • לנקות את המשטח היטב.
  • לערות ישירות על פני כל המשטח מים מקומקום או ממיחם רותח (לכתחילה כשגוף החימום עדיין פועל). אפשר להשתמש גם בקומקום חמץ, נקי, שאינו בן יומו.
  • יש מחמירים בשעת עירוי המים להניח אבן או ברזל רותחים בצמוד למשטח, ולהקפיד להעביר את האבן או הברזל על פני כל המשטח ולערות עליהם.
  • אם מכשירים בהכשרה המקלה, במהלך הפסח אין להניח סיר חם ישירות על המשטח. ורצוי לכסות את המשטח בנייר כסף, שעוונית וכדומה.
הקומקום שבעזרתו מגעילים

אפשר לערות את המים בעזרת קומקום כשר לפסח, או בקומקום חמץ, ובתנאי שהוא נקי, ולא השתמשו בו ב-24 השעות האחרונות.

זמן ההגעלה

למנהג האשכנזים את פעולות ההכשרה רק עד כניסת החג. למנהג הספרדים ניתן להכשיר גם בחול המועד.

מה לא ניתן להגעיל

שיש אבן קיסר או דקטון עשויים מסגסוגת מודבקת, ודינם כחרס. בנוסף העירוי עלול להזיק להם.

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות