מכירת חמץ
מדריך מקיף למכירת חמץ לקראת פסח בהתאם להלכה, באופן נוח ומהיר
לכתחילה, רצוי שלא להשאיר בבית חמץ גמור, אלא לסיימו לפני פסח ולבער את מה שנותר (ואין בכך "בל תשחית"). הרוצה למכור חמץ גמור או תערובות חמץ שיש ברשותו, צריך לחתום עד יום שישי, י"ג ניסן, על טופס ייפוי כח והרשאה לרב או למועצה הדתית, למכור את החמץ שברשותו לנוכרי.
הנחיות למכירת חמץ - מאת הרב אליקים לבנון
מידע חשוב
השטר עליו חותמים הוא ייפוי כח והרשאה למכירת החמץ שתיעשה על ידי הרב, המשמש כשליחו של המוכר. בפועל, מתבצעת המכירה לנוכרי ביום שישי, י"ג בניסן ב10:00 בבוקר.
מי חותם על שטר השליחות?
- א. כל אדם פרטי, המשאיר בביתו חמץ או תערובת חמץ, חייב לחתום על שטר השליחות.
- ב. בעל מפעל, משרד, חנות וכד', שבתחום עיסוקם נשאר חמץ או תערובת חמץ, חייב לחתום על השטר.
- ג. במקרה שיש כמה בעלי זכות חתימה בעסק או במפעל, יש להחתים את בעלי זכות החתימה, שחתימתם מחייבת.
- כדוגמא: אם יש 4 בעלי זכות חתימה, וכדי לעשות עיסקא צריך שניים מבעלי זכות החתימה, גם על שטר השליחות צריך להחתים שניים מבעלי זכות החתימה.
- ד. מנהל בית ספר או מוסד תורני, שיש לו תקציב, והוא רוכש חמץ לשימוש במוסד, מאחר והוא המחליט על השימוש בממון, הוא אחראי עליו, ואם נשאר חמץ במוסד, חייב לחתום על השטר.
- ה. גננת או אחראית מעון וכד', שיש לה תקציב לרכישת פריטים, וגם מוצרי מזון, אם נשאר חמץ או תערובת חמץ בגן, במעון, צריכה לחתום על השטר.
תהליך מכירת החמץ
חשוב לדעת
בהתאם לכללים לעיל, יש לרכז את החמץ לפני בדיקת החמץ במקומות סגורים ומסומנים, שאפשר יהיה להצביע עליהם בפני הנוכרי הקונה את החמץ.
- טפסי הרשאה: טפסי ההרשאות למכירת חמץ נמצאים בידי רבני הישובים (לבעלי מפעלים ובתי חרושת קיים שטר הרשאה שונה מהשטר הרגיל).
- המועד האחרון: יש לחתום על שטר ההרשאה עד ???
- מכירה מקוונת: ניתן למנות שליח למכירת חמץ גם דרך אתר "כיפה"
- זמן השלמת העסקה: ???
מה ניתן לכלול במכירה
במכירה אפשר לכלול גם:
- מכשירי חשמל: טוסטר שקשה מאוד לנקותו מפירורים
- מוצרי קוסמטיקה ותמרוקים: מוצרים המכילים אלכוהול (שאולי יוצר ממיני דגן)
- ברכונים: ספרי ברכונים שאולי דבוק בהם חמץ
- חשמליים נוספים: מיקסרים, מטחנות בשר ושאר מכשירים קטנים שקשה להכשירם
- מזון לבעלי חיים: אם מכיל רכיבי חמץ
טופס מכירת חמץ מקוונת
להלן מכירת חמץ מקוונת דרך הרב אליקים לבנון, נשיא כושרות, באתר כיפה:
הדרכה להכשרת המטבח לפסח