מידע והלכה » חגי ישראל » פסח » הלכות ערב פסח שחל בשבת - לאשכנזים וספרדים

הלכות ערב פסח שחל בשבת - לאשכנזים וספרדים

לוח זמנים מפורט
יום חמישי - י״ב בניסן
כל היום

תענית בכורות

הבכורות מתענים, או משתתפים בסעודת מצוה (סיום מסכת).
ליל שישי - אור לי״ג בניסן
19:24

בדיקת חמץ

מברכים, בודקים, ואומרים את נוסח הביטול.
את החמץ שנותר לשבת שומרים במקום מסודר.
יום שישי - י״ג בניסן
עד 11:32

שריפת חמץ

לכתחילה שורפים את החמץ עד 11:32.
לא אומרים את נוסח הביטול בשעת השריפה.
עד שעות הבוקר המוקדמות (9-10)

הכנסת חמץ למכירה

יש להכניס את כל החמץ המיועד למכירה לגוי לשטח המיועד לכך ולסגור אותו.
המשתתפים במכירה של אתר כיפה צריכים לעשות זאת עד שעות הבוקר.
חלק ממכירות החמץ מאפשרות לצרף חמץ למכירה עד לכניסת שבת, או אף בשבת עצמה.
ליל שבת - אור לי״ד בניסן
סעודת ליל שבת
  • מבשלים מאכלים כשרים לפסח בכלי פסח.
  • אם עושים לחם משנה על פיתות, מומלץ לאוכלם במרוכז בתחילת הסעודה, להחליף מפת ניילון, ולהמשיך לסעוד ללא חשש חמץ.
  • מותר לאכול קטניות. (לדעת חלק מהפוסקים אם משתמשים בכלי הפסח יהיה צורך להגעילם לשם שימוש בפסח, ויש מתירים להשתמש בהם לאחר 24 שעות).
  • מבשלים מאכלי חמץ ואוכלים בכלי חמץ.
  • יש להימנע מהכנת מאכלים שנדבקים בכלים.
  • יש להקפיד לאכול במקום מרוכז ולנקות את הפירורים מיד לאחר הסעודה, כדי שלא נזדקק לערוך בדיקת חמץ מחודשת לכל הבית.
  • לאחר הסעודה יש לנקות את הכלים (לא בכיור שהוכשר לפסח), ולהצניע אותם בארון כלי החמץ.
אפשרויות ללחם משנה:

לחם חמץ: מומלץ להשתמש בפיתות שאינן מתפוררות. מותר לאכול רק עד סוף זמן אכילת חמץ.

מצה רגילה: מעיקר הדין מותר בליל שבת, ויש מחמירים להימנע.

מצה מבושלת: כדי שברכתה תהיה המוציא צריך להכניס למים רותחים יותר משליש מצה בכלי המונח על האש (סיר או תבנית). ללחם משנה יש לבשל מצה שלימה.

מצה עשירה: מצה שנילושה בשמן או מיצי פירות במקום מים. לדעת רוב הפוסקים כדי שברכתה תהיה המוציא צריך לאכול 4 ביצים (כ-3 מצות). ודעת האגרות משה שמכיון שקובע עליה את סעודת השבת ברכתה המוציא גם אם אינו אוכל הרבה.

שבת בבוקר - י״ד בניסן
סעודת בוקר שבת
  • מבשלים מאכלים כשרים לפסח בכלי פסח.
  • אם עושים לחם משנה על פיתות, מומלץ לאוכלם במרוכז בתחילת הסעודה, להחליף מפת ניילון, ולהמשיך לסעוד ללא חשש חמץ.
  • מותר לאכול קטניות עד סוף זמן אכילת חמץ.
  • אין לאכול עוגיות מקמח מצה, ולא מצה אפויה או מטוגנת במעט שמן.
  • מותר לאכול מצה טחונה ומבושלת, כגון: קניידלך, או מצה מטוגנת בשמן עמוק.
  • מבשלים מאכלי חמץ ואוכלים בכלי חמץ.
  • יש להימנע מהכנת מאכלים שנדבקים בכלים.
  • מובן שיש להקפיד לאכול במקום מרוכז ולנקות את הפירורים מיד לאחר הסעודה, כדי שלא נזדקק לערוך בדיקת חמץ מחודשת לכל הבית.
  • לפני סוף זמן ביעור חמץ יש לנקות את הכלים (לא בכיור שהוכשר לפסח), ולהצניע אותם בארון כלי החמץ.
אפשרויות ללחם משנה:

לחם חמץ: מומלץ להשתמש בפיתות שאינן מתפוררות. מותר לאכול רק עד סוף זמן אכילת חמץ.

מצה מבושלת: כדי שברכתה תהיה המוציא צריך להכניס למים רותחים יותר משליש מצה בכלי המונח על האש. ללחם משנה יש לבשל מצה שלימה. יש נמנעים מאכילת מצה מבושלת בערב פסח (מהבוקר), והמשנה ברורה חשש להם.

מצה עשירה: מצה שנילושה בשמן או מיצי פירות במקום מים. לדעת רוב הפוסקים כדי שברכתה תהיה המוציא צריך לאכול 4 ביצים (כ-3 מצות). ויש סוברים שכאשר קובע את סעודתו עליה ברכתה המוציא (אגרות משה).

9:59 (ודיעבד 10:30)

סוף זמן אכילת חמץ

יש לסיים את אכילת החמץ עד שעה זו.
לאחר זמן זה אין להמשיך ולאכול מוצרי קטניות או מצה עשירה.
אפשר להמשיך לאכול בסעודה מאכלים כשרים לפסח, אפילו אם בושלו בכלי חמץ, ובתנאי שהמאכלים אינם חריפים, ושהכלים לא היו בני יומם (אך אין לתכנן לעשות כך מלכתחילה).
בשעת הצורך אפשר להתאחר באכילת החמץ עד 10:40.
11:20

זמן ביעור חמץ

יש לסיים לבער ולבטל את החמץ שנותר.
אם נותר חמץ מהסעודה, יש לחתוך אותו לחתיכות קטנות ולהשליך לאסלה.
ויש מתירים לזורקו לאשפה הציבורית (מחוץ לבית ולבניין).
למי שהשתתף במכירה שמאפשרת להכניס בשבת מאכלי חמץ למכירת החמץ, יש להכניס את המאכלים לפני זמן ביעור חמץ.
סעודה שלישית

אפשרויות לסעודה שלישית

  • מתפללים שחרית מוקדם
  • מקצרים את הסעודה הראשונה (לאחריה עושים טיול קצר)
  • מספיקים להתחיל סעודה שלישית עם לחם ולסיים את הלחם לפני סוף זמן אכילת חמץ
  • לכתחילה גם הנוהגים כך ישובו ויאכלו אחר מנחה תבשילים ופירות
  • אוכלים סעודה שלישית אחרי מנחה
  • בסעודה זו אוכלים פירות ותבשילים כשרים לפסח
  • ראוי להכין גם קציצות מצה מבושלת (קניידלך), או מצה מטוגנת בשמן עמוק, אך מותר לאוכלם רק עד השעה 15:53
  • יש סוברים שניתן לבשל מצה שלימה, ולברך עליה המוציא, ויש נמנעים מכך בערב הפסח
יום חמישי - י״ב בניסן
כל היום

תענית בכורות

יש מתענים או מקפידים להשתתף בסעודת סיום, ויש שאינם מתענים בשנה זו.
ליל שישי - אור לי״ג בניסן
19:24

בדיקת חמץ

מברכים, בודקים, ואומרים את נוסח הביטול.
את החמץ שנותר לשבת שומרים במקום מסודר.
יום שישי - י״ג בניסן
עד 11:32

שריפת חמץ

לכתחילה לשרוף את החמץ עד 11:32.
לא אומרים את נוסח הביטול בעת שריפת החמץ.
עד שעות הבוקר המוקדמות 9:10

הכנסת חמץ למכירה

יש להכניס את כל החמץ המיועד למכירה לגוי לשטח המיועד לכך.
המשתתפים במכירה של אתר כיפה צריכים לעשות זאת עד שעות הבוקר.
חלק ממכירות החמץ מאפשרות לצרף חמץ למכירה עד לכניסת שבת, או אף בשבת עצמה.
ליל שבת - אור לי״ד בניסן
סעודת ליל שבת
  • מבשלים מאכלים כשרים לפסח בכלי פסח.
  • אם עושים לחם משנה על פיתות, מומלץ לאוכלם במרוכז בתחילת הסעודה, להחליף מפת ניילון, ולהמשיך לסעוד ללא חשש חמץ.
  • מבשלים מאכלי חמץ ואוכלים בכלי חמץ.
  • יש להימנע מהכנת מאכלים שנדבקים בכלים.
  • יש להקפיד לאכול במקום מרוכז ולנקות את הפירורים מיד לאחר הסעודה, כדי שלא נזדקק לערוך בדיקת חמץ מחודשת לכל הבית.
  • לאחר הסעודה יש לנקות את הכלים (לא בכיור שהוכשר לפסח), ולהצניע אותם בארון כלי החמץ.
אפשרויות ללחם משנה:

לחם חמץ: מומלץ להשתמש בפיתות שאינן מתפוררות.

מצה רגילה: מעיקר הדין מותר בליל שבת, ויש מחמירים להימנע (הגר"מ אליהו).

מצה מבושלת: כדי שברכתה תהיה המוציא צריך להכניס למים רותחים יותר משליש מצה בכלי המונח על האש (סיר או תבנית). ללחם משנה יש לבשל מצה שלימה.

מצה עשירה: לדעת רוב הפוסקים כדי שברכתה תהיה המוציא צריך לאכול 4 ביצים (כ-3 מצות). ויש סוברים שכאשר קובע את סעודתו עליה ברכתה המוציא (על כך סמך בילקוט יוסף במקום הצורך).

שבת בבוקר - י״ד בניסן
סעודת בוקר שבת
  • מבשלים מאכלים כשרים לפסח בכלי פסח.
  • אם עושים לחם משנה על פיתות, מומלץ לאוכלם במרוכז בתחילת הסעודה, להחליף מפת ניילון, ולהמשיך לסעוד ללא חשש חמץ.
  • אין לאכול עוגיות מקמח מצה, ולא מצה אפויה או מטוגנת במעט שמן.
  • מותר לאכול מצה טחונה ומבושלת, כגון: קניידלך, או מצה מטוגנת בשמן עמוק.
  • מבשלים מאכלי חמץ ואוכלים בכלי חמץ.
  • יש להימנע מהכנת מאכלים שנדבקים בכלים.
  • מובן שיש להקפיד לאכול במקום מרוכז ולנקות את הפירורים מיד לאחר הסעודה, כדי שלא נזדקק לערוך בדיקת חמץ מחודשת לכל הבית.
  • לפני סוף זמן ביעור חמץ יש לנקות את הכלים (לא בכיור שהוכשר לפסח), ולהצניע אותם בארון כלי החמץ.
אפשרויות ללחם משנה:

לחם חמץ: מומלץ להשתמש בפיתות שאינן מתפוררות. מותר לאכול רק עד סוף זמן אכילת חמץ.

מצה מבושלת: כדי שברכתה תהיה המוציא צריך להכניס למים רותחים יותר משליש מצה בכלי המונח על האש. ללחם משנה יש לבשל מצה שלימה.

מצה עשירה: לדעת רוב הפוסקים כדי שברכתה תהיה המוציא צריך לאכול 4 ביצים (כ-3 מצות). ויש סוברים שכאשר קובע את סעודתו עליה ברכתה המוציא (על כך סמך בילקוט יוסף במקום הצורך).

9:34 (ודיעבד 10:30)

סוף זמן אכילת חמץ

יש לסיים את אכילת החמץ
אפשר להמשיך לאכול בסעודה מאכלים כשרים לפסח, אפילו אם בושלו בכלי חמץ.
10:48

זמן ביעור חמץ

יש לסיים לבער ולבטל את החמץ עד שעה זו.
את החמץ יש לחתוך לחתיכות קטנות ולהשליך לאסלה.
ויש מתירים לזורקו לאשפה הציבורית (מחוץ לבית ולבניין).
למי שהשתתף במכירה שמאפשרת להכניס בשבת מאכלי חמץ למכירת החמץ, יש להכניס את המאכלים לפני זמן ביעור חמץ.
סעודה שלישית

לאחר תפילת מנחה

אוכלים סעודה שלישית אחרי מנחה.
לכתחילה טוב להכין מערב שבת מצות מבושלות, או מצה עשירה ולברך עליהן כלחם משנה.
אין לאכול מצה מבושלת ועשירה לאחר השעה 15:53.
מי שאין לו מצה מבושלת, או עשירה יקיים סעודה שלישית בפירות, בשר, ודגים.

שיעור מקיף בנושא ערב פסח שחל בשבת

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות