מעבד מזון, בלנדר, מג'ימיקס

מדריך מקיף להכשרת מעבד מזון ובלנדר לפסח בהתאם להלכה, באופן יסודי ויעיל
מיקסר ובלנדר - הכשרה לפסח

מעבדי מזון ובלנדר משמשים פעמים רבות למאכלי חמץ חמים או חריפים, בנוסף הם עלולים לבלוע טעם חמץ בשעת הדחתם בכיור או במדיח עם כלי חמץ. ולכן יש להגעילם.

הוראות הכשרה
ניקיון מקדים
לפני שמתחילים

נקיון מוחלט הוא תנאי להכשרת המכשיר לפסח. יש להקפיד על נקיון החלקים המתפרקים, מקום החיבור למנוע, וכדו'. 

בחלק מהמכשירים אין גישה נוחה לנקיון כל חלקי המכשיר, ובמקרה כזה אין להשתמש בהם בפסח.

הערה חשובה

במידה ובטוחים שלא השתמשו בכלים אלו מעולם למאכלים חמים או חריפים, הם פטורים מהגעלה, ודי לנקותם. 

לשיטת האשכנזים הפטור מהגעלה תקף רק אם הכלים לא שהו בכיור חמץ או הודחו במדיח חמץ.

תהליך ההכשרה
בלנדר מקובע
  • יש להמתין 24 שעות ללא שימוש בבלנדר.
  • למנהג האשכנזים: יש להרתיח מים בכלי, ובשעה שהם מבעבעים להכניס לתוכם את הקערות, והחלקים המתפרקים. 
  • לשיטת הספרדים: אם רוב השימוש במכשיר לא היה למאכלים חריפים - מספיק לערות על הכלים הללו מים מקומקום רותח.
בלנדר מוט

אם רגילים להשתמש בו בתוך סירים שהיו על האש, גם חלקו העליון זקוק להגעלה מחמת האדים העולים עליו. מכיון שקשה להגעיל חלק זה מומלץ להימנע מלהשתמש במכשיר זה בפסח.

במקום צורך גדול, לאחר ההגעלה של החלק התחתון (כמו בלנדר רגיל) יש לעטוף את החלק העליון בניילון נצמד ורק כך להשתמש בו בפסח.

כלי לישה

מג'ימקס שלשים בו בצק בתדירות גבוהה - אשכנזים נהגו לכתחילה ללבן את ווי הלישה באש (וגם את הקערות אם הן ממתכת). ובדיעבד יש להתירן בהגעלה.

אם אין לשים בו בתדירות גבוהה די להגעילן לכתחילה.

אם לא משתמשים במכשיר בפסח

בלנדר שאין כוונה להשתמש בו בפסח - די בנקיון כללי שלא יישאר חמץ ממשי (פירורים או חתיכות), ולאחר מכן לאחסן אותו במקום סגור ומסומן.

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות