תנור אפייה

תנור האפייה הוא אחד המכשירים המרכזיים במטבח המודרני, וככזה הוא משמש אותנו לאורך כל השנה לבישול ואפייה של מאכלים שונים, כולל מאכלי חמץ. על פי ההלכה, כלים שמשתמשים בהם לחמץ במהלך השנה דורשים הכשרה מיוחדת לפני השימוש בפסח. ההנחיות להלן זהות לתנור חד תאי ותנור דו תאי.
לצורך הכשרה לפסח נדרש נקיון מוחלט!
מחמת הקושי לנקות את התנור לחלוטין יש נמנעים מלהכשיר את התנור לפסח, ומשתמשים בתנור חלופי
כדי להכשיר את התנור לשימוש בפסח - יש לנקותו היטב בחומרי ניקיון, תוך הקפדה על נקיון הדלתות, המסילות, אטם הדלת וכדומה.
- ניקוי יסודי: יש לנקות את התנור היטב מכל שאריות מזון ולכלוך באמצעות חומרי ניקוי מתאימים.
- אזורים מאתגרים: יש להקפיד במיוחד על ניקוי הדלתות, המסילות, אטם הדלת וכל החריצים והפינות. כאשר בין הזכוכיות של דלת התנור ישנם לכלוכים - יש לפרקן ולנקות ביניהן.
- שאריות לכלוך: לכלוכים שלא מצליחים להסיר - אם אלו כתמים שאינם מורגשים באצבע אין צורך להסירם, אך אם מרגישים אותם באצבע, וכשמורחים אותם יש תחושת שומניות, לכתחילה יש להימנע מלהשתמש בתנור בפסח. ובמקום צורך יש להקל לאחר התזת מסיר שומנים עליהם, יש לנגבו רק לאחר כשעה.
- תשומת לב מיוחדת: כאשר מדובר בתנור קומביסטימר יש לרוקן את המים לפני ההפעלה ולאחריה.
- המתנה: יש להמתין 24 שעות ללא שימוש בתנור.
- חימום התנור: יש להפעיל את התנור בחום המקסימלי למשך כחצי שעה או שעה.
יש מחמירים ללבן את התנור באמצעות מבער (ברנר), לנוהגים כך יש להקפיד לעבור על הדפנות, המסילות ועל הדלת, עד שהתנור מאדים או מאפיר. רצוי שאדם בעל נסיון יבצע זאת כדי שלא לפגוע בתנור.
תנור פירוליטי (בעל מנגנון להכשרה עצמית) - ניתן להכשירו על ידי הפעלת תוכנית ההכשרה.
את המסילות אסור להשאיר בתנור בעת הפעלתו (על פי הוראות היצרן), ולכן לאחר נקיונן יש לחמם אותן בתנור בתוכנית רגילה. אם במהלך השנה נוגעות בהן עוגות או חלות, מוטב להימנע משימוש במסילות בפסח, ולכל הפחות לעטוף אותן בנייר אלומיניום לכל ימי החג.
את התבניות, והרשתות יש להכשיר כתבניות תנור רגיל.
לתשומת לב: תוכנית ההכשרה אינה שורפת את הלכלוכים שבגומיות, בצירים, ובין הדלתות, ואלו זקוקים לנקיון ככל תנור רגיל.
הכשרת תבניות ורשתות:
- תבניות ורשתות שמניחים עליהן מאכלים באופן ישיר (או עם נייר אפייה): צריך להעביר באש עד שיאדימו או יאפירו (אין אפשרות לבצע זאת בתבניות אלומיניום, פיירקס, זכוכית, טפלון וסיליקון, ואין להשתמש בהן בפסח).
- תבניות או רשתות המשמשות כבסיס להנחת תבניות מאכל: הכשרתן בליבון קל - לנקות היטב ולהכניס לתנור למשך שעה על החום המקסימלי.
- תבניות ורשתות שלא הוכשרו: יש להצניען יחד עם כלי החמץ בארון סגור, ואסור להשתמש בהן כבסיס לתבניות אחרות בפסח (גם לא כשהן עטופות בנייר כסף וכדומה).
תנור שאין כוונה להשתמש בו בפסח - די בנקיון כללי שלא יישאר חמץ ממשי (פירורים או חתיכות), ולאחר מכן לסגור את התנור בנייר דבק.
התנור שבו מכשירים
את התבניות ניתן להכשיר גם בתנור שאינו כשר לפסח, וגם בתנור כשר לפסח, ובתנאי שהתנור והתבניות נקיים ואינם בני יומם.
זמן ההכשרה
לדעת רוב הפוסקים ניתן להכשיר את התנור גם בחג הפסח עצמו. ויש מהאשכנזים שמחמירים להכשירו לפני הפסח (נקיון כמובן שנדרש לבצע לפני הפסח).
מה לא ניתן להגעיל
תבניות מחרס וקרמיקה לא ניתן להכשיר (ויש סוברים שהדין זהה גם לתבניות מצופות באמייל). אשכנזים נמנעים גם מהגעלת כלי זכוכית שאינם חסיני חום. תבניות סיליקון וטפלון אינן יכולות לשרוד את הליבון ולא ניתן להכשירן.