קנקנים ובקבוקים

קנקנים ובקבוקים משמשים לעיתים למשקאות חמץ (תרכיזים וכדומה), והם עלולים לבלוע מטעמם. לחלופין הם עלולים לבלוע בעת שהייתם בכיור חמץ או במדיח כלים עם כלי חמץ.
קנקנים ובקבוקים זקוקים להכשרה רק אם התרחשו אחד מהתנאים הבאים:
- יתכן שהשהו בהם יותר מ-24 שעות מיץ (מתרכיז).
- יתכן שבשעה ששהו בכיור שפכו עליהם חמץ חם.
- השתמשו בהם לתה חם שאינו כשר לפסח.
אם החששות הללו אינם קיימים אין צורך להכשירם.
קנקנים ובקבוקים זקוקים להכשרה רק אם רגילים בקביעות להשהות בהם יותר מ-24 שעות מיץ (מתרכיז) או להשתמש בהם לתה (בטעמים).
לנוהגים כגר"ע יוסף - קנקנים ובקבוקים מזכוכית אינם זקוקים להכשרה.
שלבי ההכשרה:
- הגעלה: יש להכניס את הכלי כולו לתוך סיר גדול עם מים רותחים ומבעבעים.
- שטיפה: לאחר ההגעלה יש לשטוף את הכלי במים קרים (פרט לקנקן או בקבוק זכוכית שעלולים להתנפץ).
בקבוקי פלסטיק ששימשו למשקאות שונים, בלעו מטעמם. ולכן אסור להותיר בהם אפילו מים למהלך ימי הפסח!
קנקנים ובקבוקים שאין כוונה להשתמש בהם בפסח - די בניקיון כללי שלא יישאר חמץ ממשי, ולאחר מכן לאחסן אותם במקום סגור ומסומן יחד עם שאר כלי החמץ.
הכלים שבהם מגעילים
הכלי שבו מרתיחים את המים להכשרה, יכול להיות כלי כשר לפסח, או כלי חמץ נקי, ובתנאי שלא שימש לחמץ ב-24 השעות האחרונות.
זמן ההגעלה
למנהג האשכנזים את פעולות ההכשרה במים ניתן לבצע רק עד כניסת החג. למנהג הספרדים ניתן להכשיר גם בחול המועד כלים שאינם בני יומם.
מה לא ניתן להגעיל
כלים שעשויים מחרס וקרמיקה לא ניתן להגעיל. אשכנזים נמנעים גם מהגעלת כלי זכוכית שאינם חסיני חום.
כלי פלסטיק, טפלון וכדומה אפשר להגעיל, ויש שנמנעים מכך.