קומקום

מדריך מקיף להכשרת קומקום לפסח בהתאם להלכה, באופן יסודי ויעיל
קומקום ומיחם - הכשרה לפסח

קומקום אמנם משמש להרתחת מים, אך הוא בולע חמץ כאשר מערים ממנו על מאכל חמץ חם, כאשר הוא מתלכלך מחמץ בעודו חם, או כאשר מנקים אותו בחומצת לימון שעשויה מחיטה.

הוראות הכשרה
ההכשרה
נקיון מקדים

יש לנקות את הקומקום לחלוטין לפני ההגעלה.

אם לא הכינו בתוך הקומקום חמץ ממש - אין צורך להסיר מתוכו את האבנית.

כאן המקום לציין שמלח לימון שרבים משתמשים בו להסרת אבנית מופק לעיתים מחיטה, ונחשב כחמץ.

הכשרת הקומקום

יש להמתין 24 שעות בלא שימוש (אם ניקו במלח לימון יש להמתין 24 שעות מסיום הנקיון).

אפשרות 1:

  • להרתיח מים בכלי גדול, ולהכניס לתוכו את הקומקום. 
  • אין צורך להכניס את גוף החימום עצמו, אלא רק את החלקים שבאים במגע עם המים


אפשרות 2:

  • למלא את הקומקום במים עד גדותיו, ולהרתיחם.
  • לפתוח את המכסה לפני שהמתג קופץ, כך שהקומקום ימשיך לבעבע.
  • לערב במים סבון או סודה לשתיה שיגרמו למים לגלוש החוצה.
  • יש לנתק את זרם החשמל מיד בגלישת המים מחשש סכנה!

 

קומקום בעל פתח ניקוז נמוך, שאין אפשרות למלא אותו עד גדותיו, אפשר לסתום את הפתח באמצעות פלסטלינה וכדומה, או לחלופין להרתיח בו מים עד גובה הניקוז, ואת החלק העליון להכניס במהופך לסיר מלא במים מבעבעים. 

 

אם לא משתמשים במכשיר בפסח

קומקום שאין כוונה להשתמש בו בפסח - די בנקיון כללי שלא יישאר חמץ ממשי, ולאחר מכן לאחסן אותם במקום סגור יחד עם כלי החמץ.

הכלי שבו מכשירים

את המים להכשרה ניתן להרתיח בכלי כשר לפסח, או בכלי חמץ שעברו יותר מ-24 שעות מהשימוש האחרון בו.

זמן ההכשרה

למנהג האשכנזים אין אפשרות להכשיר את הכלי במהלך הפסח. למנהג הספרדים ניתן להכשירו.

מה לא ניתן להגעיל

יש נמנעים מלהכשיר קומקום שכולל חלקי פלסטיק וזכוכית. אך רבים מתירים להכשיר גם קומקומים כאלו. 

דף פסח ראשי כשרויות מומלצות הכשרת המטבח מה למכור ומה לבער? תרופות