הכשרת סכו"ם

סכו"ם שמשמש למאכלי חמץ זקוק להכשרה כדי להשתמש בו בפסח. אף שהסכו"ם בדרך כלל משמש כ'כלי שני', לעיתים משתמשים בו בכלים שחוממו במיקרוגל, או מערבבים איתו בסיר וכדומה, ולכן הוא זקוק להכשרה.
אפשרות א - הגעלה:
- יש להמתין 24 שעות ללא שימוש.
- לנקות היטב.
- להרתיח מים בסיר או בקומקום, ולהכניס את הכלי אליהם בשעה שהמים מבעבעים.
- מותר להכניס את הסכו"ם למים בחצאין, ובלבד שכל חלקי הכלי יעברו במים.
- הכלי שמרתיחים בו את המים יכול להיות כלי חמץ או כלי כשר לפסח, ובתנאי שבכל כלי החמץ לא היה שימוש במשך 24 שעות.
אפשרות ב - ליבון קל:
- לנקות היטב את הסכו"ם.
- להכניס את הסכו"ם לתוך תנור למשך כשעה בחום המקסימלי (מתאים לכלים ללא ידיות פלסטיק).
מן הדין אין חובה להכשיר סכו"ם כזה. אמנם אשכנזים נהגו להגעילו במים מבעבעים, מחשש שמא במהלך הסעודה או בשטיפת הכלים הוא בא במגע עם חמץ.
- לשיטת האשכנזים: יש ללבנו באש 'ליבון קל' (אפשר להכניס לתנור למשך חצי שעה בחום מקסימלי).
- לשיטת הספרדים: מספיק להגעילו.
- כלי שתשמישו העיקרי למנגל: לכל הדעות צריך ליבון חמור באש עד שיתאדם.
* סכו"ם שלא ידוע אם השתמשו בו במחבת או במנגל, אין חובה לחשוש לכך, גם אם ידוע שבחלק מכלי הסכו"ם השתמשו לשם כך.
סכו"ם שאין כוונה להשתמש בו בפסח - מספיק בניקיון כללי, ולאחר מכן יש להצניעו יחד עם כלי החמץ בארון או בחדר סגורים.
הכלים שבהם מגעילים
הכלים שבעזרתם מגעילים יכולים להיות כלי חמץ או כלים כשרים לפסח, ובתנאי שכל הכלים לא היו בשימוש ב-24 השעות האחרונות.
זמן ההגעלה
למנהג האשכנזים את פעולות ההכשרה במים ניתן לבצע רק עד כניסת החג, ובחג עצמו ניתן להכשיר רק על ידי חום יבש (בתוך תנור וכדו'). למנהג הספרדים ניתן להכשיר גם בחול המועד כלים שאינם בני יומם.
מה ניתן להגעיל
גם כלי עץ ניתן להגעיל, אם אין בהם סדקים שלא ניתן לנקות.
כלים שעשויים מחרס וקרמיקה לא ניתן להגעיל. אשכנזים נמנעים גם מהגעלת כלי זכוכית שאינם חסיני חום.
כלי פלסטיק, טפלון וכדומה אפשר להגעיל, ויש שנמנעים מכך.