פטרוזיליה טריה (עלים)

ככל ירק עלים, עלי הפטרוזיליה נגועים במיני חרקים שונים, חלקם אינם יורדים בשטיפה, וכדי לבודקם נדרשת בקיאות לזהותם ולהסירם.בבדיקות שביצענו נמצא כי בחלק מעונות השנה כמעט בכל חבילת פטרוזיליה שאינה מפוקחת ישנם כ50-150 חרקים, רבים מהם נותרים גם לאחר שטיפה טובה (אפשר לצפות בתוצאות לדוגמא בקישור זה). משום כך הכריעו פוסקי הדור שעל מי שאינו מומחה בכך להשתמש אך ורק בירקות מפוקחים המכונים בפי כל 'גוש קטיף'. להרחבה בענין זה ראו ערך 'ירקות עלים'.

ירק מפוקח - כאשר עושים שימוש בירק מפוקח - יש להדגיש כמה נקודות:

א. יש לשים לב היטב לכיתוב שעל גבי האריזה, ישנן אריזות מגידול רגיל שמשווקות כאילו הן מגידול מפוקח, מונחות בחנות ליד הירק המפוקח, לעיתים רשום עליהם 'נבדק', עם סמל של מיקרוסקופ וכדומה, ולעיתים ישנה אפילו חותמת כשרות אלא שתחת החותמת מצוין בכתב קטן שהכשרות מפקחת על נושא התרומות והמעשרות בלבד. אין לרכוש אלא ירק שעליו מפורש שהוא מגידול מיוחד מפוקח מחרקים. 

ב. ירקות עלים מפוקחים מאושרים לשיווק כאשר עליהם מספר מועט של חרקים שעתידים לרדת בשטיפה. משום כך חובה לבצע בקפידה את הוראות השטיפה הכתובות על גבי האריזה: להפריד את הגבעולים המרכזיים, להשרות במי סבון (חצי כפית סבון לליטר מים) למשך 3 דקות, ולשטוף כל גבעול תחת זרם מים חזק. זו אינה המלצה מחמירה אלא חובה גמורה, שהנמנע מלבצעה עלול לאכול חרקים בסבירות גבוהה.

ישנן חברות שמוכרות פטרוזיליה כשעליה מסומן 'שטוף ומוכן לאכילה', בחברות המומלצות על ידינו אפשר להסתמך על כך ולא לבצע נקיון נוסף. ירק מחברות אחרות אנו ממליצים להשרות במי סבון ולשטוף פעם אחת לפני השימוש.

ג. לצערנו חלק מן החברות המשווקות כמפוקחות אינן עומדות בתקני הרבנות הראשית לישראל, והוראות השטיפה שעל האריזה אינן מספיקות כדי להבטיח את נקיון הירק. אפשר להתרשם מתוצאות בדיקות הירק בחברות שונות שנאלצנו שלא להמליץ עליהן בקישור זה.  תוכלו לצפות ברשימת החברות שנמצאו נקיות, ובהוראות השטיפה לחברות המפוקחות שאינן ברשימה בקישור זה

ירק ללא פיקוח מחרקים (מהגינה, העציץ, או גידול שאינו מפוקח) - ניתן לעשות שימוש בירק עלים שכזה רק כאשר הוא נבדק על ידי מי שיש לו היכרות עם תחום החרקים ויודע לזהות אותם, או לחלופין כאשר מסננים אותו ומשתמשים בטעמו בלבד, באחת מן האפשרויות הבאות:

  1. עטיפת העלים בבד צפוף וסגור הרמטית, והכנסתם למים או לתבשיל.
  2. שימוש בתיונים חד פעמיים בצפיפות מספקת שהחרקים לא עוברים דרכה (כ-120 מ"ש).
  3. סינון המים במסננת צפופה לאחר השימוש בעלים.

(את שני העזרים האחרונים אפשר לרכוש בחנות המקוונת שבאתר כושרות)

לטחינה - לדעת רבים גם לצורך טחינת הירק ישנה חובה להשתמש בירק מפוקח מחרקים, מפני ש'אסור לבטל איסור לכתחילה', ומשום שפעמים רבות הטחינה אינה דקה מספיק והחרקים עלולים להשאר שלימים גם לאחריה.

הנוהגים כמקילים להשתמש לצורך זה בעלים שאינם מפוקחים מחרקים - ישרו תחילה את העלים במי סבון 3 דקות, ישטפו אותם באופן יסודי תחת זרם מים, ויחזרו על הפעולות הללו 3 פעמים. לאחר מכן יטחנו את העלים בטחינה דקה ככל האפשר.

לייבוש – על מנת לייבש עלי תבלין מהגינה או מגידול שאינו מפוקח מחרקים, יש להשהות אותה באריזה סגורה למשך שנה שלימה, לאחר מכן יש להתבונן שאין חרקים שהולכים עליהם או ביניהם, ובמידה ואין חריג אפשר להשתמש.

© כל הזכויות שמורות לכושרות