אזוב (עלים)

ערכים דומים:
זעתר מיובש (תבלין)

ככל ירק עלים, עלי האזוב (זעתר) נגועים במיני חרקים שונים, חלקם אינם יורדים בשטיפה, וכדי לבודקם נדרשת בקיאות לזהותם ולהסירם (אפשר לצפות בתוצאות לדוגמא בקישור זה). משום כך הכריעו פוסקי הדור שעל מי שאינו מומחה בכך להשתמש אך ורק בירקות מפוקחים המכונים בפי כל 'גוש קטיף'. להרחבה בענין זה ראו ערך 'ירקות עלים'.

לצערנו, נכון לכתיבת שורות אלו, אין גידול מפוקח מחרקים של אזוב טרי. ניתן לעשות שימוש בירק עלים שכזה רק כאשר הוא נבדק על ידי מי שיש לו היכרות עם תחום החרקים ויודע לזהות אותם, או לחלופין כאשר מסננים אותו ומשתמשים בטעמו בלבד, באחת מן האפשרויות הבאות:

  1. עטיפת העלים בבד צפוף וסגור הרמטית, והכנסתם למים או לתבשיל.
  2. שימוש בתיונים חד פעמיים בצפיפות מספקת שהחרקים לא עוברים דרכה (כ-120 מ"ש).
  3. סינון המים במסננת צפופה לאחר השימוש בעלים. (את שני העזרים האחרונים אפשר לרכוש בחנות המקוונת שבאתר כושרות)

לטחינה - לדעת רבים גם לצורך טחינת הירק ישנה חובה להשתמש בירק מפוקח מחרקים, מפני ש'אסור לבטל איסור לכתחילה', ומשום שפעמים רבות הטחינה אינה דקה מספיק והחרקים עלולים להשאר שלימים גם לאחריה.

הנוהגים כמקילים להשתמש לצורך זה בעלים שאינם מפוקחים מחרקים - ישרו תחילה את העלים במי סבון 3 דקות, ישטפו אותם באופן יסודי תחת זרם מים, ויחזרו על הפעולות הללו 3 פעמים. לאחר מכן יטחנו את העלים בטחינה דקה ככל האפשר.

לייבוש – על מנת לייבש עלי תבלין מהגינה או מגידול שאינו מפוקח מחרקים, יש להשהות אותה באריזה סגורה למשך שנה שלימה, לאחר מכן יש להתבונן שאין חרקים שהולכים עליהם או ביניהם, ובמידה ואין חריג אפשר להשתמש.

© כל הזכויות שמורות לכושרות