שאל את הרב » נ"ט בר נ"ט

נ"ט בר נ"ט

  • תוכן השאלה
  • אני גרה במעונות באוניברסיטה. אני בדר"כ מבשלת בסיר שפעם בישלתי בו חלבי אבל הוא אינו "בן יומו" - לא בישלתי ב24 השעות. לצורך עירבוב בסיר אני משתמשת בסכו"ם ח ל ב י -גם הוא בדר"כ לא "בן יומו".
    האם מותר לי באותה צלחת לאכול גם שניצל בשרי?
    האם בכלל יש דין "בן יומו לסכו"ם?

    תודה רבה!
  • תוכן התשובה
  • ישר כח על השאלה. שאלה זו חשובה ויסודית.
    לרוב , אנשים מחמירים שלא כהלכה בדינים הללו ללא צורך אלא מתוך חוסר ידע.
    לכן אשתדל לציין פה את כל חילוקי המצבים האפשריים לפי ספרדים ואשכנזים
    מקור ההלכה בשו"ע יור"ד סימן צ"ה סעיף א-ב.
    למרות שאכתוב- "בישול אוכל פרווה בכלי בשרי" איני מתכון רק למציאות זו אלא גם להיפך- "בישול אוכל פרווה בכלי חלבי".


    1. סיר בן יומו (שבשלו בו בשר ב- 24 שעות האחרונות) שבשלו בו מאכל פרווה

    א. לכל הדעות מותר לאכול את המאכל חם בכליים חלביים.
    ב. לאשכנזים- אסור לאוכלו עם חלב ממש (בדיעבד אם נתערב בחלב מותר).
    ג. לספרדים- אם נתבשל כנ"ל, מותר לאכלו עם חלב
    אין לבשל לכתחילב בסיר בשרי ע"מ לאכול עם חלב.
    ד. מאכל שנצלה בכלי בשרי, יש מחמירים יותר מבישול, וסוברים שלכל הדעות אסור לאוכלו עם חלב(ש"ך ס"ק ד' בשם רש"ל) אבל יש מתירים (חכמת אדם כלל מח  סעיף א'  כשיטת הרמ"א   בסע' ב')


    2. סיר נקי, שאינו בן יומו, שבשלו בו מאכל פרווה

    א. לכל הדעות מותר לאכלו עם חלב.
    ב. לאשכנזים- איו לבשל כנ"ל לכתחילה, כדי לאכלו עם חלב.
    ג. לספרדים- מותר אפי' לבשל על מנת לאכול עם חלב.
    ד. אם טגנו בצל או מאכל חריף בכלי זה, אע"פ שאינו בן יומו, כל התבשיל הופף להיות בשרי ואסור לאכלו עם חלב.

    3. עוגה פרווה שנאפתה בתנור חלבי, מותר לאכלה לאחר סעודה בשרית מיד.




  • התשובה התקבלה מהרב משה כ''ץ
  • בתאריך א' טבת ה'תשס"ה
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות