ירק עלים

מתקופת חז"ל ועד ימינו אלו העידו הפוסקים על הנגיעות הרבה המצויה בירקות עלים, ועל הקושי הגדול לבודקם מחרקים על ידי מי שלא התמחה בכך. (מרמת הנגיעות המצויה ניתן להתרשם בקישור זה). מחמת זאת הפוסקים הורו שלא לאכול ירק עלים שאינו נקי מחרקים, וכך נהגו במהלך ההיסטוריה בקהילות ישראל בהם הנגיעות היתה גבוהה יותר - נמנעו לחלוטין מאכילת ירקות עלים, להרחבה ראו בקישור זה.

בדורנו זכינו לגידול ירקות עלים נקי בשיטת 'גוש קטיף' המאפשר את אכילתם גם למי שאינו מומחה בזיהוי החרקים ונקיונם.  

עם הזמן קמו חברות רבות המשווקות ירק עלים מפוקח, רמת האמינות והנקיון בפועל משתנה בין החברות, כדי לקבוע אלו מהחברות עומדות בסטנדרטים הדרושים של הרה"ר אנו מבצעים בדיקות, ומפרסמים רשימה של חברות מומלצות, בה ניתן לצפות בקישור זה.  

חשוב לציין, שעל פי נהלי הרבנות הראשית ירקות עלים מפוקחים מאושרים לשיווק גם כאשר עליהם מספר מועט של חרקים מהסוגים שעתידים לרדת בשרייה במי סבון ואחר מכן שטיפה תחת ברז מים. משום כך חובה לבצע בקפידה את הוראות השטיפה הכתובות על גבי האריזה. זו אינה המלצה אלא חובה גמורה, שהנמנע מלבצעה עלול לאכול חרקים בסבירות גבוהה.

בהנחיות שטיפת הירק מצויינת השריה במי סבון, מטרתה כדי להרפות את אחיזתם של החרקים בעלה ולהבטיח את הפרדתם בעת השטיפה. (אין צורך בכמות סבון גדולה, אלא ביחס של חצי כפית סבון לליטר מים). יש הטועים ומשרים את העלים בחומץ או במי מלח, חשוב לציין שלא זו בלבד שפעולה זו אינה מועילה להסרת החרקים מן הירק, היא אף פועלת להיפך מן הסבון ומכווצת את החרקים ובכך מחזקת את אחיזתם בעלה. כדי להמנע מטעם הלואי של הסבון אפשר להשתמש בחומרי נקיון ייעודיים לירקות ('סטרילי' וכדומה), אך חשוב להדגיש שחומרים אלו אינם מועילים אלא לירקות עלים מפוקחים, ראה כאן. וכאן

לסיום יש לציין שגם מבחינה בריאותית השימוש בירק עלים מפוקח בריא יותר, זאת משום שתנאי החממות מתחילת הגידול מייתרות את הצורך בשימוש מאסיבי בחומרי הדברה לשם הרחקת מזיקים. בתוצאות בדיקות המעבדה תוכלו לצפות בקישור זה, ובהסבר מקיף מפי אגרונום יוסי אושר תוכלו לצפות בקישור זה.

בעת רכישת ירק מפוקח יש לשים לב היטב לכיתוב שעל גבי האריזה, לעיתים מצויות אריזות שנראות כאילו הם מגידול מפוקח, מונחות בחנות ליד הירק המפוקח, לעיתים רשום עליהן 'נבדק', ישנה תמונה של מיקרוסקופ וכדומה, ולעיתים ישנה אפילו כשרות המפקחת על נושא התרומות והמעשרות בלבד (במקרה כזה הרה"ר מחייבת לכתוב שהירק אינו מגידול מפוקח, אבל את זה כותבים לעיתים באותיות קטנות ובמיקום נסתר, למשל על המדבקה בתחתית האריזה). 

© כל הזכויות שמורות לכושרות