שלום לך, כבוד הרב! רציתי לשאול מס´ שאלות לגבי שימוש במדיח כלים: 1. האם מותר להכניס ולשטוף כלים חלביים שנאכל בהם מאכל פרווה, וכלים בשריים שנאכל בהם מאכל פרווה באותו מדיח?? 2. האם מותר להכניס ולשטוף כלים חלביים שנאכל בהם מאכל פרווה וכלים בשריים שנאכל בהם מאכל בשרי (ולהפך) באותו מדיח?? 3. האם מותר להכניס ולשטוף כלים חלביים שנאכל בהם מאכל חלבי וכלים בשריים שנאכל בהם מאכל בשרי (כאשר שניהם נשטפו קלות במים לפני השטיפה במדיח) באותו מדיח?? 4. האם יש עדות שמקלות, ואלו הקלות?? אנא פרט לי את ההלכות הקשורות לנושא.. תודה רבה מראש, טל פנחס
גדולי הדור האחרון הרבו לדון בעניין השימוש במדיח כלים, בין ביתי ובין מוסדי, בהדחת כלים בשריים וחלביים ביחד או זה לאחר זה.
הבעיה היא שכשמכניסים את הכלים למדיח יש עליהם שייר אוכל (חלבי או בשרי) וכאשר המכונה שוטפת את הכלים במים חמים מאד – האוכל ניתז על גבי הדפנות, רשתות וכו' של המדיח והטעם נבלע לכאורה במכונה, והיא נהפכת לחלבית או בשרית, ואח"כ כשבאים להדיח כלים הפוכים מהקודמים יש חשש שהטעם הבלוע במדיח יבלע לתוך הכלים ויאסרם
א. יש שהתירו לשטוף זה אחרי זה אחרי ניקוי המכונה מכל שיירי האוכל הנקלטים ברשתות והמסננים שישנם במכונה. ב. יש שהתירו ע"י הניקוי דלעיל ונוסף על כך הפעלה ללא כלים רק עם סבון ומים חמים. ג. יש שלא הסתפקו בזה אלא גם-כן מצריכים לחכות 24 שעות בין בשר לחלב. ד. יש שגם-כן הצריכו החלפת רשתות בין בשר לחלב ה. יש שאמרו שצריך ליעד את המכונה לבשרי או לחלביואי-אפשר לשטוף אפילו זה אחרי זה.
ונראה להלכה שאפשר לנהוג ככתוב באות "ב" לעיל ולהקפיד מאוד על ניקוי הרשתות והמכונה
2. כמובו שצריך להפריד אבל אם נפלה טעות ולא הפרידו אזי אפשר לדון בנושא רק כאשר יש לפנינו את כל פרטי המעשה.
התשובה התקבלה מהרב משה כ''ץ
בתאריך י"א אייר ה'תשס"ה
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן