מידע והלכה » חגי ישראל » ט"ו בשבט » הדרכה: כיצד בודקים פירות יבשים מתולעים?

הדרכה: כיצד בודקים פירות יבשים מתולעים?

לסרטון הדרכה לבדיקת הפירות מחרקים לחצו כאן

כאשר רוכשים או אוכלים פירות טו' בשבט, יש לשים לב לארבעה נושאים:

  • כשרות - בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה.
  • ערלה - יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).
  • תרומות ומעשרות - פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי - פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית - במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.
  • חרקים - המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.   
  • טבלה זו מפרטת פירות יבשים. לפירות ומוצרי מזון נוספים לחץ כאן

 

המוצר

האם דרושה כשרות?

כיצד בודקים?

אגוז מלך

קלוף - כן. (שמן המורחים עליו) מלבד מאמריקה.

בקליפתו - לא צריך כשרות.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגוז פקאן

מישראל - כן. (ערלה תרומות ומעשרות שמיטה)

מחו"ל - לא.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגס מיובש

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אוכמניות מיובשות

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

אננס מסוכר

כשהפרי אינו בצבעים שונים או בתוספת טעם - לא.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אפרסק מיובש

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אתרוג מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

בננה צ'יפס

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי.

דובדבן מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי אך טוב ורצוי לחצות ולהביט בפנים.

חמוציות

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

מיובשות -בחזקת נקי.

 

לדר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מלון מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מנגו מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

משמש מיובש

 לא

לשטוף מבחוץ, אח"כ לחצות את המשמש ולהביט מול האור בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ. לפירוט הבדיקה לחץ כאן

ערמונים בקליפה 

בקליפתו - לא

קלוף - כן

בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

פאפיה מסוכרת

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

צימוקים

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל הצימוקים ולבדוק האם לא צפים חרקים במים. לפירוט הבדיקה לחץ כאן

קוקוס חי

לא

בחזקת נקי.

קוקוס צ'יפס

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

 בחזקת נקי.

קוקוס קוביות מסוכרות

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי.

קליפות  הדרים

כן. מישראל - (ערלה,שמיטה, תרומות ומעשרות, חרקים).

מחו"ל:(חומרי עיבוד לא כשרים , חרקים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

שזיף מיובש

כן. מישראל (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה) מחו"ל  (חלק מהיבול עובר בישול).

בחזקת נקי אך ליתר ביטחון ניתן לעשות בדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה - הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי.

שקד

מישראל - כן. (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה).

מחו"ל - לא.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

תאנים מיובשות

 לא

נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן! המעוניין לבדוק ילחץ כאן

תפוח עץ מיובש

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תפוז סיני מסוכר

כן. מישראל (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה) מחו"ל (חלק מהיבול עובר בישול).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תמר

מישראל - כן. (תרומות ומעשרות, שמיטה). כיוון שאין חשש ערלה ניתן להפריש תרומות ומעשרות מספק בלי ברכה. מחו"ל - לא.

לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ.

© כל הזכויות שמורות לכושרות