שאל את הרב » כשרות בירה

כשרות בירה

  • תוכן השאלה
  • האם אפשר לשתות בירה בכשרות EEK
    שנקראת APPS
    Apps
    יבוא והפצה: כספי

  • תוכן התשובה
  • תהליך הכנתו של משקה הבירה (בעברית – שיכר) פשוטה למדי. הרכיב המרכזי הוא ה'לתת' (malt) שמופק מדגנים: שעורה, חיטה, תירס או אורז. הנבטת הדגנים גורמת לפירוק העמילן המסייע לתסיסה בהמשך. מדובר בגרעינים שאינם מעובדים ובתהליך פשוט וטבעי.
    כדי לגרום לתסיסת הדגנים משתמשים בשמרי בירה (לאגר או אייל). מקור השמרים משאריות תעשיית הבירה, ומרבים אותם בשיטה המסורתית והפשוטה - על קני סוכר, חומר כשר כשלעצמו.
    ה'כשות' אינה הכרחית ליצירת המשקה, אך התגלה כי היא תורמת להארכת חיי המוצר. כיום כבר נחשב טעמה המריר והארומה שלה לחלק מטעם הבירה המסורתי. תפרחת צמח הכשות עוברת ייבוש טבעי כך שגם היא אינה מהווה אתגר כשרותי.
    את הלתת מבשלים במים ואליהם מוסיפים את השמרים, כפי שכתבנו בעבר לדעת רוב הפוסקים אין איסור בישולי גויים במשקאות, פרט לאר"י הקדוש שהקפיד בכך.
    הוספת השמרים ללתת מתחילה תהליך תסיסה שאורכת במשך שבועיים עד חודשיים (תלוי בסוג השמרים). בבירה שחורה (מאלט) עוצרים את התסיסה מוקדם יותר על מנת למנוע את התפתחות האלכוהול. תקופות אלו משמעותיות מבחינה הלכתית, מפני שכאשר אנו עוסקים בחמשת מיני דגן עלינו לשים לב לאיסור 'חדש'. כפי שכתבנו בעבר רק דגנים שנזרעו לאחר חג הפסח אסורים באיסור חדש עד לחג הפסח הבא. דגנים אלו נקצרים רק בתחילת חודש אלול, ועובר זמן מה עד שהם מגיעים למבשלות הבירה ונכנסים לשימוש. מומחי כשרות מעריכים שבקבוקי בירה מדגנים שנזרעו לאחר הפסח מגיעים לשווקים רק בתחילת חודש כסלו, ולדעת מרבים הפוסקים יש להמנע מלהשתמש בהם עד לחג הפסח הקרוב.
    לסיכום: רכיבי הבירה הבסיסיים (לתת, מים כשות ושמרים) כשרים גם ללא כשרות, ולכן אחר שבדקנו שתאריך ייצור הבירה הוא לפני חודש כסלו של שנה זו, עלינו לוודא שברכיבי המוצר לא מופיעים רכיבים נוספים מלבד אלו: Malt, water, hops, yeast, barley malt, brewer's yeast.
    תוספות שונות עלולות להוות אתגר כשרותי. לדוגמא: בבירות בעלי אחוז אלכוהול גבוה מוסיפים לעיתים אלכוהול שלעיתים מופק מענבים (יין נסך).
    בבירה המיוצרת על ידי חברות קטנות (בוטיק) מוסיפים לעיתים תוספות שונות בלא לסמן זאת על גבי המוצר. לדוגמא: על מנת לקבל משקה צלול משתמשים בג'לטין או בקולגן מן החי. לכן יש להשתמש רק בבירה ממותגים מוכרים כגון: היינקן, קלסברג, טובורג וקורונה.
  • התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
  • בתאריך יח תמוז התשפא
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות