שאל את הרב » כשרות רבנות בבתי מלון ובמסעדות

כשרות רבנות בבתי מלון ובמסעדות

  • תוכן השאלה
  • שלום כבוד הרב
    ותודה על הזמן שאתה משקיע בלקרוא ובלענות על השאלות
    יש לי שאלה שמציקה לי כבר זמן רב בנושאי כשרויות
    אם יש תעודת כשרות לדוגמא לבית מלון - בהכשר הרבנות המקומית
    ז"א שרב העיר חתם בעצמו שאפשר שם לאכול כי הכל כשר לכתחילה
    ככה חושבים רוב רובם של היהודים המסורתיים וחלק לא קטן מהדתיים
    ועל זה הם סומכים והם אוכלים שם בלב שקט

    אבל

    הבנתי שלדוגמא בבתי מלון המצב רחוק מאוד מלהיות באמת כשר לכתחילה
    1. הבשר בקר/כבש בהכשר הרבנות לא כשר בכלל לספרדים (לפחות חצי מהאוכלים במלון!)
    2. הטבח/עובדי המטבח של המקום ברוב המקרים לא יהודיים ולספרדים אני מבין שצריך שרק יהודי יניח את האוכל על האש (לא מספיקה הדלקת האש פעם ביום על ידי יהודי) - ושוב הספרדים נכשלים בזה
    3. בשבתות הבנתי שהמצב במטבח בית המלון ממש גרוע, יש שם חילולי שבת על ימין ועל שמאל
    4. למרות שבבית מלון סועדים מאות אנשים בארוחה אחת, אין (!!) משגיח צמוד מרגע תחילת הכנת הארוחה ועד סיום הארוחה, ורוב רוב העובדים במטבח הם גויים!!

    ואלה, אני בטוח רק חלק קטן מאוד מבעיות הכשרות שיש בבתי מלון ובמסעדות


    השאלה שלי מאוד פשוטה - איך רב עיר או מועצה מקומית - שמוחזק כירא שמיים גדול ולמד שנים רבות ויודע הרבה יותר ממה שאני יודע ורשמתי פה שם את השם שלו ומתחייב שהמקום כשר והיהודים ספרדים ואשכנזים יכולים לאכול שם לכתחילה הכל בחול בשבת כולל בשר!

    האם הוא בעצמו יאכל שם הכל בשקט בשבת? האם הרב שלו יאכל שם בלב שקט בשבת??

    איך הרבנים הראשיים לישראל חתומים ומאשרים את כל זה?

    אם תגידו לי שיקולים כלכלים - אז לפחות שכל מה שרשמתי יהיה מצוין - שהיהודים הפשוטים שאוכלים במקומות האלה ידעו שהם אוכלים דברים שספק הם כשרים ספק לא

    האם יהודי פשוט שאכל במקום שקיבל כשרות מהרבנות ונכשל באינסוף מכשולות יתן על זה את הדין? או אולי הרבנים שהכשירו את המאכלים יתנו על זה את הדין?



    שוב תודה על הזמן
    ואשמח לתשובה רחבה בנושא

  • תוכן התשובה
  • שלום

    ראשית לכל צריך להפנות את השאלה לרבנים נותני הכשרות

    אנו ננסה בקצרה להסביר מה עומד מאחורי כשרות רגילה

    א. מחלוקות -
    הסיבה לחלוקה בין מהדרין לכשרות רגילה נובעת מהעובדה שיש חומרי גלם , שיש מחלוקת לגבי כשרותם. חלק מהפוסקים המקובלים מכשירים אותם וחלק אחר פוסלים. אשר על כן, לומר, שחומרי הגלם הללו אינם כשרים - אי אפשר, שהרי רבים וטובים מתירים אותם בשופי, אך גם לומר שהם כשרים למהדרין - לכל הדעות ולכל השיטות - אי אפשי, שהרי חלק מהפוסקים אוסרים אותם. לכן חומרים כאלו, שכשרותם נתונה במחלוקת, יכולים לשמש לייצור מוצרים בכשרות רגילה, כאשר לצורך ייצור מוצרים בכשרות מהדרין משתמשים רק בחומרים ובחלב הכשרים לכל הדעות ולכל השיטות.

    ב. בעיות ארגוניות
    פעמים רבות שעות ההשגחה ויעילות ההשגחה לא מיטביות בשל צורך בארגון מחדש של כל מערך הכשרות של הרבנות
    להרחה בתוכנית שלנו בנושא:

    https://drive.google.com/file/d/0BxK73QIhSEPoMUczck9lQlUySFBsQXlOMmQzYjVmXzJTYlQw/view


    ג. תקלות

    בכל מערכת יש תקלות , ואם אתה נתקל בהם , חובה לדווח לנותן הכשרות ולרבנות הראשית לישראל.
    ככל שתגבר הביקורת הציבורית והידע לתיקון הבעיות הכשרות תתגבר

  • התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
  • בתאריך כו אב התשעט
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות