שאל את הרב » כשרות-כללי

כשרות-כללי

  • תוכן השאלה
  • לעמותת כושרות השלום והברכה.
    זה כבר כמה חודשים שאני קורא אצלכם חומר באפליקציה ובאתר וגם באתר של הרבנות הראשית.
    באופן כללי מכל מה שאני יודע ולמדתי מכם יש לי תמונה כללית של מצב הכשרות בארץ ואני אסביר.
    אז ככה...כידוע, הגוף שאחראי על הכשרות בארץ זאת הרבנות הראשית לישראל. היא זאת שקובעת את נהלי הכשרות והיחידה שמוסמכת על פי חוק להסמיך ולמנות רבנים בכל רבנות מקומית שיהיו אחראים על הכשרות באותה עיר/איזור.
    והגוף הזה קבע שני דרגות של כשרות:
    כשרות רגילה וכשרות מהדרין.
    באופן כללי אפשר לחלק את בתי העסק בארץ לכמה סוגים:
    1.סופרים ומרכולים.
    2.חנויות פירות וירקות.
    3.איטליזים וקצביות.
    4.מסעדות ודוכני מזון.
    5.בתי מלון.

    עכשיו אני אתייחס לכל סוג של בית עסק.
    סופרים ומרכולים:
    באופן כללי לרוב המוצרים בחזקת פרווה בסופרים ומרכולים יש כשרות מהודרת של בד"ץ חוץ ממוצרים מיובאים מחו"ל שכתוב עליהם שהם באישור הרבנות הראשית לישראל (שוקולד מריר למשל). וממה שקראתי באתר שלכם תמיד עדיף את אלה שמיוצרים בארץ מאשר בחו"ל.
    בחלב ומוצריו כל מי שחשוב לו לשמור כשרות חייב לקנות רק מוצרי חלב עם כשרות מהדרין כי פה יש הבדל משמעותי בין כשרות רגילה לכשרות מהדרין. במיוחד בגבינות ומעדנים. ההסבר נמצא באגף ההלכה.
    ואם יש תעודת כשרות בתוקף למחלקת הבשר והעוף (כמעט תמיד יש) אז הכל שם כשר וכמעט בכל סופר אפשר למצוא עופות מהדרין ובשר חלק שמתאימים לאלה שמהדרים בכשרות.
    אין לקנות תותים כי לתותים יש נגיעות גבוהה של תולעים. ירקות עליים יש לקנות רק מהחברות המומלצות ולבצע את ההוראות הכתובות על השקית.
    חנויות פירות וירקות:
    בדרך כלל לחנויות פירות וירקות יש כשרות רגילה. גם כאן אין לקנות תותים.
    וכשקונים פירות הדר יש להיזהר מכנימות מגן (יש מאמר באגף ההלכה-חרקים במזון).
    איטליזים וקצביות:
    בדרך כלל אין הבדל משמעותי בין קצביה עם כשרות רגילה לקצביה עם כשרות מהדרין. יש הרבה קצביות עם כשרות רגילה שאפשר לרכוש בהן עופות מהדרין ובשר חלק.
    מסעדות ודוכני מזון:
    אלה מתחלקים לשני סוגים. בתי עסק בחזקת חלבי ובתי עסק בחזקת בשרי. יש הרבה יותר בתי עסק בחזקת חלבי בכשרות מהודרת מאשר בתי עסק בחזקת בשרי בכשרות מהודרת כי לבית עסק בחזקת בשרי הרבה יותר קשה לקבל כשרות מהודרת מאשר לבית עסק בחזקת חלבי (מן הסתם).
    בנוגע לבתי עסק בחזקת בשרי, ההבדלים העיקריים בין בתי עסק בכשרות רגילה לבתי עסק בכשרות מהדרין הם:
    א. רמת הכשרות של החומרים, הבשר והעוף. במהדרין ברור שרמה יותר גבוהה. למרות שיש גם עסקים בכשרות רגילה שמשתמשים בחומרים בכשרות מהודרת.
    ב. זמן הנוכחות של משגיח הכשרות. במהדרין המשגיח נמצא הרבה יותר זמן בעסק.
    ג. בישולי גויים. במהדרין אין בישולי גויים. בבתי עסק בכשרות רגילה יכול להיות בישולי גויים אבל ממש לא בהכרח. לכן מי שמקפיד להימנע מלאכול בישולי גויים והוא נכנס לבית עסק עם כשרות רגילה צריך לראות אם יש גויים במטבח או לברר.
    ד. טבילת כלים. בכשרות מהדרין כמעט תמיד הכלים בבית העסק טבולים. בכשרות רגילה יש סיכוי של 50/50 אם הכלים טבולים או לא.
    ה. ירקות עליים. בירקות עליים יש תמיד להיזהר מחשש לחרקים. לכן עדיף לאכול ירקות עליים רק במקומות עם כשרות מהדרין כי יש יותר סיכוי שמטפלים בהם כמו שצריך.

    בתי מלון:
    רוב הבתי מלון בארץ הן בכשרות רגילה. יש מעט מאוד בתי מלון בכשרות מהודרת והן ממוקמות בעיקר בבני ברק, ירושלים וצפת. לכן כשמתארחים בבתי מלון יש לברר מראש אם יש שם בישולי גויים.

    עד עכשיו דיברתי על כשרות מחוץ לבית. כשרות בתוך הבית וכשרות לפסח אלה נושאים בפני עצמם. וכשרות בחו"ל זה גם נושא בפני עצמו.

    זה בגדול ההבדלים בין הכשרויות לפי מה שאני יודע. בגדול זאת תמונת המצב.
    האם הכל נכון?
  • תוכן התשובה
  • שלום רב.

    ישר כוח על הסקירה.

    באופן כללי הדברים נכונים.

    אתייחס לכמה נושאים שכתבת תוך ציטוט דבריך-

    1. "באופן כללי לרוב המוצרים בחזקת פרווה בסופרים ומרכולים יש כשרות מהודרת של בד"ץ"- לא הבכרח בכל סופר לו יש השגחה במקום, ניתן לברר את רמת המוצרים עם המשגיח.

    במוצרים סגורים ניתן לראות על האריזה כמובן.

    2."כשרות מהודרת של בד"ץ"- יש הרבה בדצי"ם וניתן לראות את רשימת המומלצים שלנו.

    3. "עופות מהדרין"- כיום על רוב העופות החברות כותבות מהדרין- יש לנו את רשימת המומלצים.

    4."אין לקנות תותים"- אין לנו אמירה כזו. ניתן לקנות אך לנקות עפ"י ההנחיות באתר.

    5."יש הרבה יותר בתי עסק בחזקת חלבי בכשרות מהודרת מאשר בתי עסק בחזקת בשרי בכשרות מהודרת כי לבית עסק בחזקת בשרי הרבה יותר קשה לקבל כשרות מהודרת מאשר לבית עסק בחזקת חלבי (מן הסתם)"- לא בהכרח, אך זה לא עקרוני.

    6. "ההבדלים העיקריים בין בתי עסק בכשרות רגילה לבתי עסק בכשרות מהדרין" וכתבתה בזה מספר סעיפים- בנהלי הרבנות הראשית יש הגדרות למהדרין אך יש הבדל בין הרבניות המקומיות בהגדרות שלהם וברמת הפיקוח.

    בעניין בישול ישראל למשל, מה שכתבת לא מדוייק. כיוון שיש הבדלים רבים בזה ברבניות המקומיות השנות.

    6. "כשמתארחים בבתי מלון יש לברר מראש אם יש שם בישולי גויים"- נכון- יש עוד פירוט מה לשאול ולברר עם המשגיח בכל מסעדה או מלון.

  • כדי לדעת כיצד לברר על רמת הכשרות במקום, ובאלו שאלות כדאי להתמקד לחצו כאן
  • ברשימת הכשרויות והמוצרים המומלצים על ידינו ניתן לצפות כאן
  • התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
  • בתאריך ט טבת התשעח
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות