אגף ההלכה » מערך הכשרות ונושאים נוספים » כיצד לברר עם המשגיח על רמת הכשרות?

כיצד לברר עם המשגיח על רמת הכשרות?

לחץ כאן למעבר לפלייר הסבר בנושא

האם ישנה חובה לברר עם המשגיח כאשר ישנה תעודת כשרות? לחץ כאן

רשימת מסעדות בכשרות מומלצת תוכלו למצוא בקישור זה

פעמים רבות אנו מגיעים לבתי עסק, מסעדות, אולמות וכדומה, ואנו רוצים לברר באמת מהי רמת הכשרות במקום, ואלו מוצרים עומדים ברמת הכשרות שאותה אנו רגילים לצרוך.

לשם בירור זה עלינו לבצע שני שלבים:

א. נברר על תעודת הכשרות - אם אנו נמצאים במקום נבקש לראות את התעודה,כדי להמנע מבעיות מומלץ במידת האפשר לערוך בירור טלפוני מקדים, במקרה זה נשאל את נציגי בית העסק את השאלות הללו, ובמידת האפשר נבקש לקבל העתק בפקס או בווצאפ.

מי חתום על התעודה?

רבנות מקומית או בד"צ? האם מערכת כשרות מוכרת?

גם כאשר ישנה תעודה של בד"צ או גוף כשרות פרטי איננו אוכלים במקום שבו אין תעודה של הרבנות המקומית במקביל.

האם התעודה מקורית?

אין אפשרות לסמוך על תעודה מצולמת, אלא דווקא כאשר מציגים את תעודת הכשרות המקורית (בצבע). על חלק מן התעודות מופיע ברקוד שעל ידי סריקתו ניתן לאמת את מהימנותן.

שם העסק המופיע על התעודה

האם שם העסק המופיע על התעודה הוא בית העסק שעליו אנו מבררים? אין לסמוך על תעודה כאשר מצויין בה שם בית עסק אחר, גם כאשר מתרצים זאת באופנים שונים ('מדובר במטבח אחד שמספק מזון לשני בתי העסק'). כל ספק ניתן לברר עם מפקחי הכשרות המקומית.

תוקף התעודה

על כל תעודה מופיע התוקף שלה, לא נאכל במקום שבו התעודה אינה בתוקף, גם כאשר נשמע תירוצים שונים ('מדובר בבעיה בירוקרטית ומחר המשגיח מביא את התעודה החדשה').

ב. נברר על רמת הכשרות - כדי לברר את רמת הכשרות במקום עלינו לשוחח עם המשגיח, מספר הטלפון שלו מצויין בדרך כלל על תעודת הכשרות במקום, לחילופין נוכל לבקש אותו מבעל העסק. (אם אנו נתקלים בהתחמקויות שונות כאשר אנו מבקשים את מספרו של המשגיח, עלינו לברר שלא מדובר בתרמית).

בעת השיחה עם המשגיח נתרשם מקולו, מידת השליטה וההיכרות שלו עם המקום ועם חומרי הגלם, ונוודא שאכן מדובר במשגיח ולא במתחזה. על כל ספק שמתעורר נפנה למפקחי הכשרות מטעם הרבנות המקומית ונברר על מהימנותו.

כדי לברר את רמת כשרות חומרי הגלם עלינו לשאול את המשגיח על הנקודות הבאות, לאחר מכן נוכל להחליט אלו מוצרים מתאימים לרמת הכשרות שאותה אנו רגילים לצרוך:

מי נותן את הכשרות?

רבנות מקומית או בד"צ? האם מערכת כשרות מוכרת?
לרשימת מערכות הכשרות המומלצות על ידינו לחץ כאן

מהי רמת הכשרות?

האם מדובר ברמת כשרות רגילה או מהדרין?

האם המשגיח נמצא בעסק במהלך כל היום? האם הוא נמצא כעת?

 

באופן כללי – בכשרויות מהדרין המשגיח צריך להמצא במקום במהלך היום כולו. בפועל הדבר תלוי באופיו של המקום וצרכיו: יש מקומות שמבשלים במשך כל שעות היום ויש מקומות שההשגחה עליהם נצרכת רק בזמן מוגדר (לדוגמא: פיצריות, דוכני פלאפל ושווארמה).
לעיתים, במקום המשגיח, נמצא במקום 'נאמן כשרות' במהלך כל היום.

האם מקפידים על בישול ישראל?
האם יש גויים שעובדים במטבח?

ברמת כשרויות מהדרין צריכים להקפיד על בישול ישראל גם לשיטת הספרדים, ודווקא יהודים יניחו את התבשילים על האש.
לדעת הספרדים לא ניתן לאכול לכתחילה במקום שבו המשגיח רק מדליק את האש בבוקר, והגויים מבצעים את שאר הבישול. מנסיוננו במקומות שבהם אין משגיח שאחראי על הנחת התבשילים, בפועל פעמים רבות נכשלים בבישול גויים לכל הדעות, ולכן גם לאשכנזים ראוי להמנע מאכילה במקומות אלו.
כמובן שכאשר אין גויים שמבשלים במטבח המצב קל יותר.

האם הכלים טבולים?
האם מדובר בכלים מקוריים של האולם או כלים מושכרים?

בחלק ממערכות הכשרות לא טובלים את הכלים וסומכים על הדעה המקילה. למהדרין ראוי להקפיד בכך, ראו בקישור זה.
כאשר כלי האוכל מושכרים - עלינו לברר האם ישנה תעודת כשרות לחברת ההשכרה המעידה על כך שלא אכלו בכלים טריפות בעבר.

מה רמת כשרות חומרי הגלם (פרודוקטים) שימורים, רטבים, אבקות, שמנים וכדומה?

האם מקבלים רק כשרויות מסויימות?
כאשר מתברר שיש שימוש ברטבים או חומרי עזר אחרים שאינם עומדים ברמת הכשרות אותה אנו רגילים לצרוך, נברר באלו מאכלים הם מעורבים.

האם רמת כשרות הבשרים והעופות מתאימה לנו?
האם הבשר 'חלק'?

לא נסתפק במשפט כללי 'כל העופות מהדרין', או 'כל הבשר חלק', אלא נברר על אלו חברות וכשרויות מדובר.
לרשימת כשרויות וחברות העופות המומלצות
לרשימת כשרויות הבשר המומלצות
לרשימת כשרויות המומלצות לבשרים מעובדים (שניצל, פסטלים, נקניק, קובה, בשר טחון וכדומה).

באלו חברות ירקות עלים משתמשים?
האם משרים ושוטפים היטב את הירקות לפני השימוש?
מי אחראי על השטיפה?

לא נסתפק במשפט 'כל הירקות גוש קטיף' אלא נברר על אלו חברות מדובר, לרשימת חברות ירקות העלים המומלצות
עלינו לברר האם המשגיח שוטף את הירקות בעצמו, או שמא הדבר מוטל על אחד מן העובדים (האם עושה את עבודתו בנאמנות?).
אם אנו מבינים שלא מקפידים על רחיצת הירקות לפני השימוש, או אם ישנו שימוש בירק עלים שאינו מפוקח – נמנע מן המאכלים שבהם הירק מעורב.

באלו דגים משתמשים?
האם מנקים אותם מתולעים על פי הנהלים?

לרשימת הכשרויות ואופן הניקוי של הדגים השונים
בחלק מסוגי הדגים מצויה תולעת ה'אנסיקיס' שיש נמנעים מאכילתה, אך כשרויות רבות (גם הנחשבות מהודרות בדרך כלל) אינן נמנעות מהגשתם.

האם בוררים את הקטניות (אורז, חומוס, שעועית, תבלינים וכדומה)?
מי אחראי על כך?

בדיקת התבלינים והקטניות משתנה בין הסוגים השונים, והיא מוטלת על המשגיח. אם המשגיח מעיד שלא מקפידים לבודקם - נמנע מלאכול במקום.

האם ישנם מוצרי בעלי כשרות מחו"ל?
האם המשגיח מעודכן לפרסומי הרבנות הראשית וזיופי הכשרות?

ככלל רמת הכשרות של גופי הכשרות בחו"ל נמוכה יותר מאלו שבארץ.
ראה כאן את גופי הכשרות המומלצים מחו"ל

האם מקפידים על הפרשת תרומות ומעשרות מן הפירות והירקות?

על המשגיח לקבל אך ורק סחורה בעלת תעודה חתומה המעידה על הפרשת תרומות ומעשרות. במידה והמשגיח אינו מודע לכך נצטרך להפריש במהלך האכילה, ראה כאן כיצד לבצע זאת

האם יש קונדיטוריה מקומית? מי מנפה את הקמח? מה צפיפות הנפה? מי אחראי על הפרשת החלה? האם גוי מכניס את המאפים לתנור?

אם אנו רואים שהמשגיח אינו מודע להפרשת חלה נצטרך להפריש במהלך האכילה.
כאשר גוי מכניס את המאפים לתנור המאכל מותר גם לספרדים.

מה רמת הכשרות של המאפים שמגיעים מבחוץ?

לרשימת כשרויות המאפים המומלצות

כשרות בר המשקאות

אם יש בר חיצוני – מי נותן הכשרות?
האם ישנו שימוש במשקאות חריפים ללא כשרות?

 

 

© כל הזכויות שמורות לכושרות