חובה לייחד סכו"ם נפרד לאכילת מאכלים חלביים ובשריים.[1] יש לוודא שכל מערכת כלים תהיה מסוג שונה וההבדל ביניהן יהיה ניכר. מערכות כלים הדומות זו לזו הן מקור לתקלות רבות במטבח.

רבות מתקלות הכשרות במטבח נובעות מחיתוך מאכל חריף בסכין חלבית או בשרית. לפיכך רצוי לייחד סכין חיתוך לפרווה וקרש חיתוך לפרווה, ורק בהם להשתמש לחיתוך מאכלים חריפים (בצלים, לימונים, שום, פלפל חריף וכדומה).

אם חתכו מאכל חריף[2] בסכין חלבית או בשרית, או על גבי משטח חלבי או בשרי (צלחת, קרש חיתוך, וכדומה), אין לאוכלו יחד עם המין השני ואף לא בכלים מהמין השני,[3] אך אין צורך להמתין אחריו או לפניו שש שעות.[4] לשיטת הגר"ע יוסף[5] - רק אם הכלי בן יומו אסור לאוכלו עם המין השני, אך אם הכלי אינו בן יומו דינו אינו שונה מכל מאכל פרווה אחר שמותר לערבו במאכל חלבי או בשרי.

 

[1] על אף שהסכו"ם משמש פעמים רבות בכלי שני, לכתחילה יש להפריד גם בו בין בשר לחלב. בנוסף לכך הסכו"ם משמש לעיתים גם לערבוב בתוך סירים, להוצאה מתבנית שחוממה בתנור, או לאכילה מצלחת שחוממה במיקרוגל, ואלו מוגדרים ככלי ראשון.

[3] רמ"א יו"ד צה, ב.

[5] יביע אומר ח"ח יו"ד מג.

 

© כל הזכויות שמורות לכושרות