שאל את הרב » דחוף לגבי כבד, תנור

דחוף לגבי כבד, תנור

  • תוכן השאלה
  • הרב שלום,
    שתי שאלות לי אל הרב:
    א. גיליתי שאמא שלי עושה את הכבד קצת אחרת ורציתי לשאול על זה- לא חותכת שתי וערב, שוטפת את הכבד, ממליחה אותו קצת, שמה על רשת שמצופה בניר כסף מחורר (ע"י מזלג) ומתחתיו תבנית שלתוכה נוטף הדם דרך החורים שיש בניר הכסף. האם החורים האלה מספיקים או שהם עוצרים את הדם מלנטוף במידה מסוימת ואוסרים? והאם חוסר החיתוך שתי וערב פוסל לגמרי/ משאיר ברמת כשרות רגילה?
    ב. שאל אותי חבר איך אפשר , אם בכלל, להשתמש בתנור אחד (תא אחד) לבשרי וחלבי גם יחד? (כשיש מעת לעת בין הבישולים) ואם אפשר - האם נכון הדבר גם לגבי צליית כבד? (היה נראה לי פשוט שאסור ובכל זאת אני שואל)
    אשמח על תשובה מהירה.כל טוב.
  • תוכן התשובה
  • א. חיתוך הכבד- אפשר להתיר כיון שחותכים את כיס המרה עוד במפעל ולכן הדם זב משם.

    נייר כסף מחורר- אי אפשר כך לצלות כבד כיון שהחורים נסתמים ע"י הדם ואז הכבד מתבשל בתוך הדם של עצמו. ואפילו אם רואים שהדם מטפטף דרך החורים זה רק בתחילה ואחר כך נסתמים החורים.

    ב. הבאתי את תשובתו של הרב אליקים לבנון רבה של אלון מורה וראש ישיבת ההסדר ברכת יוסף:

    תשובה:
    1. בתנור עם שני תאי אפיה (האפשרות העדיפה יותר):
    1. יש לייחד תא אחד לבשרי ותא אחד לחלבי/פרווה (אפשר גם בשרי/פרווה בתא אחד, אך עדיף חלבי/פרווה מפני שיש פחות שומן ולכלוך).
    2. יש לייחד תבניות מיוחדות לכל סוג.
    3. אם מדובר בתבניות הקטנות מִפּנים התנור שמניחים אותן על הרשת – יש לרכוש רשת מיוחדת לכל סוג (חלבי, בשרי, פרווה).
    4. אפשר לאפות חלבי בתנור המיועד לכך, ומיד אח"כ לאפות בתבנית פרווה – אין צורך להמתין, אין צורך לחמם. יש לוודא שאין שאריות חלב, גבינה וכד' בעין.
    5. לכתחילה רצוי לאפות אפיה חלבית לחוד, ופרווה לחוד. אם אפו יחד חלבי בתבניתו ופרווה בתבניתו באותו תא בו זמנית – המאפה הפרווה הוא בחזקת חלבי מותר לאוכלו לאחר בשר, אין לאוכלו בסעודה בשרית.
    לגבי התבנית יש להמתין 24 שעות ואח"כ אפשר להמשיך ולהשתמש בה כתבנית פרווה.
    6. מאכל פרווה שנאפה בתבנית חלבית או בשרית –
    אם התבנית אינה בת יומה מחלב או מבשר והיתה נקיה לפני האפיה –
    המאכל פרווה לכל דבר.
    אם התבנית בת יומה מחלב או מבשר –
    למנהג הספרדים – המאפה פרווה
    למנהג האשכנזים – המאפה בחזקת חלבי או בשרי ואין לאוכלו עם המין השני.

    2. בתנור עם תא אפיה אחד:
    1. לכתחילה אין לאפות בשרי וחלבי כלל באותו תא אפיה.
    2. אם אפה בשרי ורוצה לאפות חלבי – יש לנקות היטב את התנור ולהפעיל אותו על החום הגבוה ביותר למשך כחצי שעה.
    אח"כ יכול לאפות חלבי בתבנית חלבית (וכן להיפך כמובן).






  • התשובה התקבלה מהרב משה כ''ץ
  • בתאריך י"ט חשון ה'תשס"ד
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות