לכבוד רבנים שלום וברכה אני גר באיראן כאן יש מחלוקת בדין אכילת כמה דברים לכן אבקש מכם לענות לי 1- מה דין בחומץ של גוי( סנטיטי או אחר)בלא השגחת איש ישרא-ל 2- עוגות שיש בהם חלבן( מי גבינה whey powder בלא הכשר מותר ?(באיגרות משה וכן בדברי הרב עובדיה כתב שאפשר להקל) 3- מה דינו cheeps (תפוח אדמה) של גוי? תודה רבה שבת שלום
1. חומץ- חומץ תמיד היה עשוי מיין ולכן ההתיחסות שחז"ל אליו הוא מאד מאד מחמיר כי גם אחרי שעושים חומץ מיין של גוי הוא עדיין אסור (משום יין נסךסתם יינם). אבל המצב שלכם שם הוא שונה, כי אם מישהו יעשה חומץ מיין יתלו אותו ביכר העיר העיני כל. לכן יתכן שמותר , אבל צריך לבדוק היטב ממה הוא עשוי, וגם מה תהליך היצור. אחד הבעיות הקשות שיכולה להיות היא, שעושים את החומץ על ידי אנזים שאינו כשר, ובאמת זה אחד הבעיות הקשות שיש בחומץ אורז שמיוצר ביפן. 2. איני מכיר תשובה של הרב עובדיה זצ"ל בנושא זה . בערך חצי שנה לפני שהוא נפטר שלחנו לו שאלה על מי גבינת גוים ולא קיבלנו תשובה. אל תתבלבל בין חלב או אבקת חלב גוי לבין מי או אבקת מי גבינה כי זה לא אותו דין. מה שהרב פיינשטיין זצ"ל התיר בשו"ת אגרות משה הוא רק בתנאים מסוימים, למשל שלא בישלו את המי גבינה וגם כמובן במינה נורמלית שיש חוק שחלב חייב להיות רד מחלב פרה. כמובן שיש עוד בעיות בדברי מאפה. ניפוי קמח, שומן שמורחים על התבניות, עוד חומרי גלם נלווים וכו´, וגם פת גוים (בצורת עוגה ולא בצורת חלחם) שמר"ן לא מתיר. 3. בצ´יפס של גוי יש בעיה של בישולי עכו"ם וכמובן צריך לבדוק היטב מה מקום השמן כי זה יכול להיות מטריפות ונבילות וגם הכלים יכולים להיות בלועים באיסור. אם אתה מתכון ל"תפוצ´יפס" אז יש פוסקים שסוברים שהם לא עולים על שולחן מלכים ולכן לא שייך בהם בישול גוי. גם בהם צריך לבדוק את המן והאם לא עושים על אותם כלים במפעל גם דברים לא כשרים. בע"ה נזכה בקרוב לקיבוץ נדחי ישראל.
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך י"ח חשון ה'תשע"ז
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן