שאל את הרב » בשר בחלב

בשר בחלב

  • תוכן השאלה
  • אדם הוציא מתוך סיר חלב רותח מצקת עם חלב והעבירה מעל סיר בשרי קר ריק, ונפלה טיפת חלב על הסיר, מה דין הסיר האם צריך להגעילו או רק את מקום הטיפה, או שמא אין להגעיל כלל אלא די בעירוי או בשטיפה בעלמא, שיש סבירות שהטיפה התקררה לפני שהגיעה לסיר?
  • תוכן התשובה
  • צריך לדון בשני מישורים.
    1. האם מצקת נחשבת ככלי ראשון או לא. באופן כללי היא אינה נחשבת ככלי ראשון ואם כן יש כאן עירוי מכלי שני ואין צורך להכשיר כי זה לא נחשב חום המספיק להבליע את החלב בתוך הכלי הבשרי. אולם יש פוסקים הסוברים שדינו של מצקת מצקת הוא ככלי ראשון ויש שאינם סוברים כן אלא רק כאשר המצקת שהתה בתוך הכלי זמן ממושך ורק אז היא מקבלת דין שכלי ראשון. ואם כן יש לנו עירוי מכלי ראשון שדינו שהוא מבשל "כדי קליפה" כלומר רק את החלק החיצוני. (שו"ע או"ח שי"ח:י:ד ובמ"ב ס"ק פ"ז)
    2. בשו"ע יור"ד צ"א:ד מובא דין של "תתאה גבר" כלומר כאשר מאכל נופל על משהו אחר הדבר שהוא למטה גובר על הדבר שלמעלה ואם הדבר שלמטה הוא קר אז הוא אינו בולע את הטעם של מה שנופל עליו אלא כעובי של קליפה (מאד מאד דק). ולכן המקסימום שהכלי הבשר הקר היה יכול לבלוע הוא כעובי קליפה.
    איני יודע האם המצקת שהתה בסיר ונהפך כדין של כלי ראשון או לא, ולכן יש לערות על הכלי הבשרי מים מכלי ראשון ודי בכך.

  • התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
  • בתאריך כ' סיון ה'תשע"ה
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות