איך ניתן להתגבר על הבעיה באיטליזים או בקצביות של רשתות השיווק כאשר קונים בשר טרי או קפוא שהוא טחון ? הרי בד"כ בקפואים יש הולוגרמה,וכשקונים בשר עוף ( נניח חזה עוף למשל) הוא ניתן ללקוח ללא כל חותמת ? אולי תוכלו בבקשה לתת כללים בנושא האיסור הזה והקשר שלו ל"חותם" ו"חותם בתוך חותם" ? תודה מראש !
איטליז, לעניני כשרות הוא אטליז הקונה בשר בקר מיובא מחו"ל או בשר בקר הנשחט בארץ בבתי שחיטה או בשר מעובד ממפעלי עבוד בשר בארץ שנמצאים תחת פיקוח של רבנות מוסמכת ומאושרת וכן בשר עוף לסוגיו, בשר הודו ועוד. האיטליז משווק, מעבד ו/או חותך ו/או אורז בשר לצורות וסוגים שונים.
איטליז המעונין בכשרות חייב לעמוד תחת פיקוח של רבנות המוסמכת עפ"י החוק לתת הכשר לאטליזים שבתחומה, ולמלא אחר כל ההוראות הניתנות מהרבנות נותנת ההכשר.
באיטליז כזה חייב להיות משגיח/ים קבוע/ים שכן באיטליז מכשירים בשר, טוחנים בשר ומוסיפים חמרי גלם ותבלינים שונים.
הרבנות נותנת ההכשר
1. הרבנות הנותנת הכשר לאטליז בשר תקבע תנאי כשרות עם בעלי האטליז, הכוללים:
א. צורת הפקוח וההשגחה על פי המפורט להלן.
ב. צורת האריזה וחותמת הכשרות תיקבע ע"פ הרבנות המכשירה והאטליז.
ג. תנאי העסקת המשגיח/ים.
2. הרבנות המכשירה תדאג לכך שהמשגיח יהיה בקי בהלכות הקשורות לעבודתו כמשגיח ובהתאם לאטליז בו הוא עובד.
3. הרבנות המכשירה תכין חוזה התחייבות בו יפורטו תנאי הכשרות ודרכי הטיפול במקרה שהאטליז לא יקיים אותם. חוזה זה יחתם ע"י הרבנות המכשירה או בא כוחה וכן ע"י מנהל האטליז.
4. הרב הממונה או בא כוחו יבקר בתדירות סבירה באטליז ע"מ לעמוד על ביצוע נהלי הכשרות באטליז ולפקח על עבודת המשגיח.
5. רבני אגף הכשרות הארצי יבקרו באטליזים על פי הצורך ע"מ לוודא קיום כל תנאי והוראות הכשרות. זאת בתאום עם הרבנות המכשירה במידת האפשר.
נוכחות
1. על המשגיח להיות נוכח בזמן: קבלת סחורה, בשר טרי וקפוא ומוצרי עוף למינהם, טחינת בשר, הכשרת בשר, וכל זמן עיבוד הבשר - לפקח על הנעשה בתחום האטליז ולדעת את כל תהליכי הייצור והעיבוד של הבשר ואין לבעל האטליז למכור לטחון ולהשתמש בשום סוגי הבשרים לפני אישור המשגיח. יש להקפיד על כך שלא יהיה מצב של "בשר שנתעלם מן העין", שהוא אסור.
2. מדי פעם יבקר המשגיח באטליז לאחר שעות הפעילות, לוודא את כמות הבשר במקררים ע"מ למנוע הכנסת בשר שלא אושר על ידו.
3. אם מסיבה כל שהיא נעדר המשגיח – על בעל האיטליז ליידע את הרבנות המכשירה ולהביא משגיח מחליף ואין ליצור מצב שיהיה בשר כל שהוא ללא השגחה, והוא בבחינת בשר שנתעלם מן העין.
פקוח והשגחה
1. הדחת הבשר והכשרתו - תיעשה ע"י המשגיח, או בפקוחו ונוכחותו האישית, במקום המותאם לכך בלבד, כל זאת לאחר שיוודא שהבשר הופשר לגמרי.
אין להשאיר בשר לא מוכשר להפשרה בכדי להכשירו בתוך אריזתו המקורית (כבוש) אלא להוציאו ולהניחו ע"ג מדפים או שולחנות מנוקבים או מחוררים. בשר קפוא לא מוכשר, שהופשר ואפילו חלקית, חייב בהכשרה כדין ואסור להקפיאו שוב ללא הכשרה.
2. הדחת הבשר בכדי שלא יעברו ג´ ימים תעשה לכתחילה ע"י שרייה בגיגית ובדיעבד שטיפה בצינור מים ולא ע"י הזלפה ומטלית לחה.
3. אין לשרוף נוצות במבער לעופות לא מוכשרים.
4. יש לייחד כלי עבודה כגון: סכינים, קרשי חיתוך וכו´ לבשרים מוכשרים/לא מוכשרים ודגים.
5. דיני הכשרת הבשר מפורטים בנוהלי משחטות.
6. דיני צליית כבד מפורטים בנוהלי אולמות.
7. כל סוג בשר העובר תהליך עיבוד (כגון הוספת חומרי גלם או תבלינים) חייב בהכשרה מוקדמת, כדין.
8. יש לבדוק שכל חלקי הבשר מנוקרים כדין. ניקור בשר ייעשה ע"י מנקר שהוסמך ע"י הרבנות המנקר יציין ויחתום בתיק הכשרות אלו חלקים ניקר ולא ימכר שום נתח שלא נוקר, בשר שהתקבל כמנוקר יתקבל אך ורק ע"י תעודת כשרות שנוקר.
9. טחינת בשר תיעשה בנוכחות ובפיקוח המשגיח,כשהבשר הנטחן יהיה מבשר מוכשר בלבד ולאחר טחינת הבשר המכונה תינעל ורק למשגיח יהיה מפתח.
11. המשגיח יוודא אמינות תעודות המשלוח של קנית הבשר ע"י קשר עם המשגיח / האטליז, המפעל ממנו בא הבשר. (טלפון, ביקור וכדו´). בכך ניתן למנוע אפשרות זיוף.
12. המשגיח יפקח על תהליכי הייצור והעיבוד באופן שיהיו מתאימים לתנאי הכשרות.
13. המשגיח יעקוב אחר ידיעות או מודעות בנושא המוצרים המגיעים לאטליז, אם הוסרה מהם ההשגחה או שיש בעיה כלשהיא בכשרותם, זאת בעזרת הרבנות המקומית.
14. הפעלת התנור והכנסת הבשר תעשה ע"י עובד יהודי ובפיקוח המשגיח.
15. יש לציין במקרר התצוגה מוכשר/לא מוכשר/לצלייה בלבד ולעשות הפרדה בניהם. וכן לציין את יום השחיטה או ההדחה והשעה.
16. הנחת הכבד והלבבות ושאר בשרים לא מוכשרים תהיה על גבי רשת ולא ישירות במגשים.
17. הכנת טחול תעשה לאחר ניקורו והכשרתו וכשסוגי הבשרים המוכנסים בו יהיו מוכשרים/צלויים.
18. הכנת נקנקיות תעשה מבשר מוכשר בלבד וכשהשרוולים יהיו כשרים ובאישור הרה"ר.
19. חלמוני ביצים הנמכרים באטליזים צריכים לעבור הכשרה כדין בשר ושימושם לבשרי בלבד ויצויין ע"ג התוית מוכשר בשרי או לחילופין לא מוכשר בשרי.
20. חלקי העופות והבשר הנמכרים לא מוכשרים, יעברו הדחה בסוף כל יום עבודה.
21. לכתחילה יש לייחד ג´ מסורים לחיתוך בשר מוכשר/לא מוכשר/דגים ולחילופין יש לתלות שלט מעל מסור החיתוכים שבו יהיה כתוב יש לנגב את המסור בין חיתוך של בשר מוכשר/לא מוכשר/דגים מטעמי כשרות ובריאות.
קבלת בשר ומוצרים
הכנסת בשר לאטליז מחייבת קיום התנאים וההוראות הבאים:
1. אין לקבל שום משלוח ללא אישור כשרות. תעודת הכשרות תהיה מקורית ולא ע"י צילום או פקס´ ולאחר הבדיקה יש לחתום על תעודת המשלוח נבדק ואושר, אישור הכשרות יהא מיועד לאיטליז המשתמש בבשר ולא יהא אם שם המחוק.
2. יש לקבל עופות והודו וחלקי העופות אך ורק אם האריזה סגורה בפלומבא בנוסף לתוית המודבקת לרגל העוף ותעודת כשרות המשלוח.
3. בשר טרי יתקבל כשהוא חתום בכל חלקי הבהמה ובנוסף, פלומבות, כולל רגליים ושאר חלקי פנים, תעודת משלוח ואישורי כשרות ובו פירוט כל החלקים והכמויות. בשר הטעון ניקור – יתקבל רק עם אישור כשרות מהמנקר המוסמך, שאכן הבשר נוקר כדין.
4. ארוז וסגור באריזה מקומית (שאיננה ניתנת לפתיחה וסגירה חוזרת).
5. סימון הכשרות יהיה בכתב ברור ובולט בחזית האריזה.
6. סימון הכשרות יהיה מרבנות מוסמכת בלבד, על כל אריזה (בנוסף לקרטון).
7. לכל משלוח יהיה אישור כשרות (כמפורט להלן) כתוב וחתום ע"י המשגיח השולח.
8. יש לוודא התאמת כמויות הכתובות באישור - למשלוח.
9. יש לוודא אמינות המשלוח ע"י התקשרות מדי פעם עם המשגיח השולח (טלפונית וכדו´).
10. אין לקבל בשר מכל גורם שאין עליו השגחה ע"י רבנות מקומית, כגון ספקים, משווקים וכדו´.בכל מקרה של ספק במשלוח - אין לאשר את השימוש בבשר עד לבירור.
בכל מקרה של חריגה מההוראות – יש להחזיר סחורה:
1. להודיע למשגיח השולח על ההחזרה.
2. לדווח לרב הממונה ע"כ שנשלח בשר שלא על פי ההוראות.
א. עוף חם יסומן בפלומבה בנוסף למדבקה שבה יצויין לא מוכשר ותאריך השחיטה.
ב. בשר המגיע מחו"ל - יש לודא שהוא סגור וארוז באריזה מקורית ויש עליו חותמות כשרות באישור
הרבנות הראשית לישראל, ופלומבה ממוספרת.
ג. חמרי גלם, תבלינים ומוצרים המיובאים מחו"ל - אין להכניס למפעל ללא ציון כשרות של הרבנות המקומית בחו"ל ובנוסף לכך "באישור הרבנות הראשית לישראל", ע"ג האריזה וקבלת אישור כשרות מהיבואן.
ד. חמרי גלם, תבלינים ומוצרים תוצרת הארץ. אין להכניס ללא חותמת כשרות מרבנות מוסמכת ובנוסף
לכך אישור כשרות על האטליז המייצר.
ה. יש להשתמש רק בירקות עלים שגודלו בצורה מיוחדת, או מיובשים בלבד בפיקוח רבני.
משלוח בשר ומוצריו
1. לכל משלוח בשר יצרף המשגיח אישור כשרות מקורי ולא בצילום או פקס´.
2. אישורי הכשרות לבשר מוכשר ולא מוכשר יהיו בצבעים שונים.
3. באישור הכשרות יופיעו הפרטים הבאים:
א. שם הרבנות הנותנת הכשר לאטליז.
ב. ציון כמות הבשר בק"ג במספר ובכתב וכמות הבשר באריזות (קרטונים).
ג. ציון כשרות הבשר "חלק"/"כשר".
ד. ציון "בשר מוכשר "/"לא מוכשר"/"לצליה בלבד".
ה. בבשר לא מוכשר יש לציין את הזמן האחרון להכשרה (יום ושעה).
ו. ציון: בשר מנוקר / לא מנוקר (למחוק המיותר).
ז. הכתב יהיה ברור אחיד וקריא, כתוב וחתום ע"י המשגיח בלבד עם חותמת הרבנות ותאריך מלא של
ט. העתק של כל אישור יישאר בידי המשגיח (פנקס האישורים והפלומבות יהיה בידי המשגיח בלבד).
4. האישור יישלח לידי המשגיח המקבל, ועדיף אף במעטפה סגורה למשגיח בלבד.
5. רצוי שהמשגיח השולח יוודא שאכן המשלוח הגיע ליעדו הנכון ע"י התקשרות עם המשגיח המקבל.
6. כל משלוח צריך שיהיה ארוז כמפורט להלן.
אריזה וייצור – חובה להקפיד בבשר על סימון חותם בתוך חותם
1. כל מוצר ואריזתו שבשימוש האטליז יוגש מראש לאישורו של הרב נותן הכשרות ובכתב.
2. על כל מוצר המיוצר והנארז באטליז תהיה אריזה סגורה היטב, שלא ניתנת לשימוש חוזר (המגמה להשתמש בפלומבות) לפי הוראת הרבנות המכשירה.
3. בכל אריזה יהיה סימון הכשרות בחזית האריזה בכתב ברור ובולט. אין לעשות שמוש לסימון כשרות בחותמת גומי, סימון הכשרות יהיה לפי תקן ישראלי 1145 סימון מוצרים (יולי 82) סעיף 12.
4. אריזת בשר טחון - האריזה תהיה סגורה היטב עם פלומבה יש לציין: "בשר כשר הומלח והודח כדין וטחון בפקוח...".
5. כל שינוי באריזה או תוית / חותמת כשרות, מחייב אישור בכתב מהרב המכשיר.
6. אין לעשות שימוש חוזר (אריזה/שיווק) באריזות של האטליז או משחטה אחרים.
7. אטליז הרוצה לייצר מוצרים חדשים חייב לקבל אישור מראש בכתב של הרבנות.
8. יש להכין תיק ריכוז של כל אישורי הכשרות לבשר היוצא מהאטליז.
9. אין לארוז כבד, לב ושאר בשרים לא מוכשרים במגשיות ושקיות ולהניחם במקרר התצוגה.
10. הכנת מוצרי בשר כגון, קבב וכד´ תעשה אך ורק מבשר מוכשר בלבד ובפיקוחו של משגיח האיטליז.
הכשרה לפסח
דיני הכשרה לפסח מפורטים בנוהלי הכשרה לפסח.
תעודת כשרות ואישור כשרות לאטליז
1. הרבנות המכשירה תתן תעודת כשרות מתאימה והולמת לאטליז כל זאת אם תנאי הכשרות הם לשביעות רצונה.
2. תעודת הכשרות תוצב במקום בולט באטליז. (מומלץ שיהיה במסגרת).
3. תעודת הכשרות תהיה לזמן קצוב ע"פ החלטת הרב המכשיר.
4. בתעודת הכשרות יצויין שאסור לצלמה וכן שהיא רכוש הרבנות.
5. במשרדי הרבנות יהיה העתק לתעודת הכשרות שבתוקף.
6. בנוסף לתעודה, הרבנות המכשירה תתן אישור כשרות מפורט לאטליז (המוצרים, סימון הכשרות, הגבלת תאריך, צורת המוצר והאריזה - אישור זה לא יהיה דומה בצורתו לתעודת הכשרות).
7. את אישור הכשרות יהיה ניתן לצלם ולתת לספקים או לקונים המבקשים אותו.
הסרת הכשרות
1. הרבנות המכשירה רשאית להסיר את תעודת הכשרות מהאטליז במקרה ולא מתקיימים תנאי הכשרות, ע"פ החוזה.
2. על הרב נותן הכשרות לקחת את תעודת הכשרות הנמצא באטליז ולפרסם זאת ברבים, מודעות, עיתונים וכדו´ כמו כן לקחת את התויות בהן יש חותמת הכשרות של הרבנות המכשירה.
3. יש לדווח מיידית על הסרת הכשרות לאגף הכשרות הארצי.
4. במקרה והאטליז עבר על חוק הונאה בכשרות, יש לפנות לממונה על אכיפת חוק איסור הונאה בכשרות ברה"ר לישראל ולקבל הנחיות לגבי המשך טיפול.
5. אטליז שנסגר או שהפסיק קשר עם הרבנות המכשירה - יש לדווח מיידית לאגף הכשרות הארצי.
החזרת כשרות לאטליז
1. אטליז שהוסרה ממנו הכשרות ובעל האטליז מעונין בכשרות יש לדון בדבר ברבנות המכשירה בשתוף אגף הכשרות הארצי אם יש להחזיר לו את תעודת הכשרות בכלל מכל סיבה שהיא והאם צריך לקנסו (לא קנס כספי) או להתרות בו וכדו´ ע"פ החוזה.
2. במקרה כזה יש להקפיד ביתר תוקף על ביצוע תנאי הכשרות הן ע"י המשגיח והן ע"י הרב נותן הכשרות.
3. יש לדווח על החזרת הכשרות לאגף הכשרות הארצי.
4. יש לעיין בנוהל הסרת והחזרת כשרות – דרכי פעולה.
מתוך נהלי כשרות של הרה"ר עמ´ 19-24
במידה וראית שלא מתקיימים התנאים הללו יש לפנות לרה"ר
025313131
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך כ"ב תמוז ה'תשע"ג
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן