שלום רב, אני רוצה להכשיר כלים משומשים שקיבלתי מאמא/דודה. יש לי כמה סירים, סיר חשמלי שחלקו הפנימי עשוי חרסינה שעשו בו חמין בלבד, כלים מעץ, חרסינה, פלסטיק, מברשות למריחת ביצה מסיליקון ומשטח זכוכית. אני יודעת בוודאות ששומשו רק לאוכל כשר אבל ללא הפרדה של בשר-חלב. איך אני מכשירה אותם?
נהוג להעמיד לרשות הציבור צוותי הכשרה, העוסקים בהגעלת כלי בית. הצוותים הללו חייבים ללמוד היטב את דיני ההכשרה (שו"ע או"ח סימנים תנא´-תנב´), כדי לדעת אילו כלים ניתן להכשיר וכיצד להכשיר כל כלי, בליבון או בהגעלה.
•v הכשרת מיקרוגל לפסח ולכל ימות השנה
•א. הכשרת צלחת הזכוכית
- לנקות היטב את הצלחת. - הגעלה במים רותחים. אפשר להגעיל בסיר גדול מאוד. אם אין סיר גדול, אפשר לחמם מים בתבנית אפיה על גבי הכיריים ולכסות בתבנית נוספת, על מנת לאפשר רתיחה. לאחר מכן, יש לשקע את הצלחת של המיקרוגל בתבנית. במידה והצלחת אינה נכנסת כולה, ניתן לסובבה בתוך המים, עד שמוגעלת כולה. •ב. ניקוי המיקרוגל
- לפי הוראות הניקוי של היצרן. הניקוי יכלול את העיגול עם הגלגלים שעליו יושבת הצלחת. •ג. הכשרה
- להחזיר את הצלחת למקומה. - לשים 2 כוסות מים ולהפעיל את המיקרוגל ל-10 עד 15 דקות, עד שהמים מתאדים, כחצי מכל כוס.
•v הכשרת תנור לפסח
•א. הכשרת תנור לכתחילה
- ניקוי התנור בחומרי ניקוי המיועדים לכך. - ניקוי הדלתות, הזכוכית וכדומה. - חימם על ידי מבער גז ("ברנר") - מעבר עם האש על הדפנות, על המסילות של התבניות ועל הדלת, עד ליבון חמור (עד שמאדים או מאפיר). רצוי שאדם בעל ניסיון יבצע זאת כדי לא לפגוע בתנור. •ב. הכשרה לפי חלק מהדעות
- הכל כדלעיל, אלא שבמקום החימום על ידי מבער גז, יש לחמם את התנור לחום המקסימאלי למשך חצי שעה. הערה: בהכשרת תנור לשאר ימות השנה (לא לפסח), אם ידוע שהשתמשו בתנור לאפיית דברים כשרים, אלא שלא הקפידו בהפרדה בין בשר לחלב, וכן שלא אפו בו בשר לא מוכשר או בשר טריפה, אפשר לסמוך לכתחילה על הצורה השנייה של הכשרת התנור.
בכל מקרה, התבניות (תבניות אמייל) והרשתות צריכות ליבון חמור. תבניות אלומיניום אין להן תקנה.
•v הכשרת מדיח כלים
•א. הכשרת הרשתות
- את הרשתות והסלים יש להגעיל בסיר גדול של מים רותחים. •ב. גוף המדיח
- להפעיל עם חומר ניקוי בטמפרטורה הגבוהה ביותר, למשך תוכנית שטיפת כלים. - למי שיש רשתות מיוחדות לפסח, כמובן שמספיקה הפעלת המדיח לתוכנית שטיפה בלבד. - אם ניתן לנקות את הפילטר לפני ההפעלה - עדיף.
•v הכשרת מיחם וקומקום
•א. ניקוי
- לנקות היטב מבפנים ומבחוץ. - אין חובה להסיר את האבנית המצטברת! - לנקות את המכסה היטב. •ב. הכשרה
- להכשיר את המכסה ע"י הגעלה במים רותחים. - לחמם את המיחם או הקומקום כשהוא מלא מים, ובעת הרתיחה להסיר את המכסה. תוך כדי רתיחה, לשפוך מים רותחים מקומקום נוסף לתוך המיחם או הקומקום הרותח, ולדאוג שהמים יגלשו על שפתו החוצה. יש להקפיד לנתק מיד את זרם החשמל למניעת סכנה!
- במיחם מתכת, יש לעבור על שפת המיחם בעזרת מבער גז, בגלל הקיפול שיש בשפה. - במיחם הסגור במכסה פלסטיק מעוגל, שאינו מתחמם ואין מניחים עליו אוכל לחימום, אם לא השתמשו בתוך המיחם בחמץ, אין צורך בהגעלה אלא בניקוי חיצוני בלבד.
•v פלטת שבת
- לנקות היטב ולהדליק למשך כחצי שעה. - לאחר מכן, לעטוף בנייר כסף עבה.
•v כיור
- לנקות היטב את הכיור, ובמיוחד את דפנותיו במקום החיבור עם השיש. - לאחר מכן, לערות עליו מים רותחים ממיחם או מקומקום כשהם מחוברים לחשמל והמים ממש רותחים. יש להקפיד שהמים יגיעו ישירות מהקומקום לכל שטח הכיור ולא להסתמך על כך שהם נוזלים ממקום למקום. - יש להניח דף עץ, פלסטיק או פח בתחתית הכיור, לחציצה.
•v שיש
- יש להסיר כל דבר הדבוק לשיש ולנקותו היטב. - לאחר מכן, יש לשפוך מים רותחים ממיחם או מקומקום חשמלי המחוברים לחשמל, וממשיכים את רתיחתם. להקפיד שהמים יגיעו לכל מקום ישירות מהמיחם. יש נוהגים ללבן ברזל או אבן, ולגרור אותם על גבי השיש, בעוד המים הרותחים עליו. - לאחר העירוי, רצוי לכסות את השיש בנייר כסף וכדומה. - אין להניח סיר חם ישירות על השיש אלא על גבי מפריד או חוצץ.
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך ז' סיון ה'תשע"א
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן