שאל את הרב » חזקת בשרי או חלבי

חזקת בשרי או חלבי

  • תוכן השאלה
  • ב"ה-בס"ד
    לכבוד הרב שלום וברכה!!!
    רציתי לברר את כל ההלכות שנוגעות לב"חזקת בשרי" או "חזקת חלבי" ומה זה אומר? וכמה צריך לחכות אחרי זה? האם כמו שמחכים אחר בשר רגיל? ומה זה בכלל בחזקה? והאם כאשר אוכלים מדבר שבושל בכלי בשרי אז זה נחשב בשרי או שזה נחשב פרווה ואפשר לאכול עם זה חלבי? ואם אפשר לקבל מקום שאפשר למצוא על זה הלכות...
    תודה מראש ויישר כח!!!!!!!
  • תוכן התשובה
  • בהלכה לא נמצא מושג "בחזקת". היום, כשאומרים כך מתכוונים לאחד משני דברים:
    א. תבשיל בשר / חלב
    שולחן ערוך יורה דעה סימן פט:
    מאכל פרווה שהתבשל עם בשר או חלב, (כגון תפוח אדמה שהתבשל עם בשר, ונאכל ללא הבשר).
    הדין: התבשל עם בשר - על פי כל הפוסקים האחרונים (ספרדים ואשכנזים), צריך לחכות שש שעות, כמו לאחר בשר ממש.
    התבשל עם חלב - לאחר קינוח הפה והדחת הידים אפשר לאכול בשר מיד.

    ב. מאכל פרווה שהתבשל בכלי בשרי / חלבי
    מאכל פרווה שנתבשל בכלי בשרי או חלבי. הכלי נותן טעם בתוך המאכל.
    לרוב , אנשים מחמירים שלא כהלכה בדינים הללו ללא צורך אלא מתוך חוסר ידע.
    לכן אשתדל לציין פה את כל חילוקי המצבים האפשריים לפי ספרדים ואשכנזים
    מקור ההלכה בשולחן ערוך יורה דעה סימן צ"ה סעיף א-ב.
    למרות שאכתוב- "בישול אוכל פרווה בכלי בשרי" איני מתכון רק למציאות זו אלא גם להיפך- "בישול אוכל פרווה בכלי חלבי".
    כל זה מדובר על סיר שרחצו אותו יפה יפה ולא נותרו בו שאריות (של בשר או חלב).

    1. הסיר בן יומו (שבשלו בו בשר ב24 שעות אחרונות).

    I. ספרדים- אם כבר נתבשל מותר לאכול עם חלב, אבל אסור לכתחילה לבשל בסיר בשרי ע"מ לאכול עם חלב (ש"ך ס"ק ג'),(כף החיים ס"ק א-ב).
    II. אשכנזים
    - מחמירים יותר ואסור לאוכלו עם חלב, אבל אם טעה וכבר ערבב את האוכל עם חלב מותר לאכול
    - אולם להניח בכלים חלביים בלא אוכל חלבי- מותר.
    - אבל אם צלו- הש"ך מחמיר יותר מאשר התבשיל בסיר ואם ערבב בטעות אסור לאכול והחכ"א מתיר בדיעבד לאכול ואפשר לסמוך עליו.

    2. הסיר אינו בין יומו

    ספרדים- מותר לכתחילה לבשל אוכל פרווה בכלי בשרי ע"מ לאכול עם חלב ולהפך
    (כה"ח ס"ק ג').
    אשכנזים- מותר לאכול עם חלב אבל אסור לכתחילה לבשל בכלי בשרי ע"מ לאכול עם חלב.


    חשוב לציין שכאשר כל התבשיל חריף מאוד (דהיינו כל התבשיל חריף ולא כשיש שם קצת בצל שום או פלפל) אסור לאשכנזים לאכול עם חלב אפי' אם אינו בן יומו

    בנוסף לכך פשוט וברור לכל הדעות שאם נאפתה עוגת פרווה בתנור חלבי אפי' כאשר התנור בן יומו מותר לאוכלו לאחר סעודה בשרית בלא להשהות ביניהם כלל וכלל.


    ויאכלו ענווים וישבעו


  • התשובה התקבלה מהרב משה כ''ץ
  • בתאריך א' ניסן ה'תשס"ג
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות