במה לכשרות » כנימות בפרי הדר

כנימות בפרי הדר

הרב משה כ"ץ


הפירות המובחרים של החורף כבר נמצאים בשווקים.

תפוז, אשכולית, אשכולית אדומה, קלמנטינה, פומלה, פולמלית ומנדרינה.

בפירות אלו מרעיף הקב"ה עלינו מתנה מבורכת בכמויות גדולות של ויטמין C ומינרלים חיוניים כדוגמת אשלגן, כדי לעבור את  החורף בריאים וחזקים.

אומנם אכילתם טובה ומועילה אך יש לשים לב-

טמון בזה חשש כבד של אכילת חרקים בלא כוונה ובלא מודעות.

דווקא כאן, הבעיה אינה בתוך הפרי (בד"כ)

אלא יושבת על גבי הקליפה שלו, בעיה ושמה "כנימת מגן".

"כנימת מגן" זהו זחל קטן (שנראה לעין כמובן, שהרי תולעת שאי אפשר לראותה בעין, איננה אסורה) המתבקע מתוך ביצה ונודד במשך כמה שעות על גבי הצמח והפרי. בסופו של דבר, כשהוא מוצא מקום נוח לעצמו, למשל, באחד השקעים שעל גבי התפוז, הוא נועץ את החדק שלו אל תוך הפרי וניזון עד סוף ימיו מהמיץ שבתוכו.

 כדי להגן על עצמו מחרקים אחרים החפצים לטרוף אותו, בונה לעצמו הזחל שכבה של דונג מעל עצמו, ומכאן שמו: "כנימת מגן".

למתבונן על הקליפה מבחוץ, ייראה הדבר כמו נקודה או פסיק קטן בצבע שחור, חום או אפור.

כדאי לדעת כי כמעט על כל פירות ההדר נמצאות כנימות מגן.

 

נשאלת השאלה, "הרי מדובר רק על הקליפה ואין אנו אוכלים אותה?"

אומנם זה חיצוני אך בכל זאת, יש לשים לב שבזמן הקילוף של הפרי מתפרקת הכנימה מהקליפה ועוברת אל הידים העסוקות בקילוף ומשם, בזמן שאנו מגלגלים את הפרי בידינו, אנו למעשה מדביקים אותה בחזרה על הפרי עצמו.

 

כיצד נזהר מחרק זה?

ממש בקלות!

ניתן לנקות את הקליפה לפני הקילוף בעזרת סקוצ'

 או לקלף את הקליפה בזהירות ולהסתכל שלא נדבקה שום נקודה שחורה על הפרי.

 

 

© כל הזכויות שמורות לכושרות