הרב משה כ"ץ
רבות אנו נשאלים על נושא הכשרת כבד ולבבות לאכילה. במאמר זה נסדר ונבהיר הלכות אלו הלכה למעשה. למעוניינים מצורף סרטון הסבר בתחתית העמוד.
מהו בשר שאינו מוכשר?
מיום שניתנה תורה לישראל ועד הדור הקודם, אחד מתפקידיה היומיומיים והחשובים של האישה היהודית היה הכשרת הבשר ע"י מליחתו או צלייתו.
בזמנים עברו, לכל קהילה היה את השוחט שלה אליו היו מוליכים את העוף.
כל המלאכות הנלוות לשחיטה והם- מריטת הנוצות, ניקוי העוף, בדיקתו שאינו טרף, מליחתו ולבסוף, גם בישולו היו נעשים בבית ע"י האישה עפ"י המסורת אותה קיבלה מאמא.
אם בעבר היו הנשים בקיאות בנושאי טריפות ומליחה, הרי שכיום, הנשים אינם מכירות הלכות אלו, ישנם רק יחידות סגולה היודעות זאת, אם בכלל.
את כלי העבודה הדרושים בוודאי שאין כיום במשק הפרטי, כך סכין לפירוק בשר לא מוכשר, דלי מיוחד לשריית הבשר עם הדם, רשתות להניח עליהן את העוף המוכשר כדי שהדם יטפף ממנו, כמו גם מלח גס למליחה עצמה.
אנו רוכשים כיום עוף ובשר שכתוב עליו "מוכשר, הומלח והודח כדין" ואין יודעים כאמור לעשות מלאכות אלו בבית.
כל זאת טוב ויפה לרוב מוצרי הבשר והעוף אך ישנם סוגי בשר שגם כיום משווקים והם אינם מוכשרים, כך כתוב עליהם: "לא מוכשר, לצלייה בלבד!"
ואלו הם- בשר כבד של עוף, של בקר וכן לבבות. לפני האכילה או הבישול שלהם, יש להכשירם על ידי צלייה, כמופיע על האריזה: "לצלייה בלבד!". מלבד זאת, יש תהליך הכשרה עם דגשים הלכתיים מיוחדים למשפחות ספרדיות ולאשכנזיות:
הכשרה לדעת האשכנזים
הכשרה לדעת הספרדים
המנהג כיום הינו לשטוף את הכבד לפני הצלייה אך אם לא שטפו- הבשר מותר.
אח"כ חותכו לאורכו או לרוחבו (יש נוהגים לעשות שתי וערב) וצולה הבשר על האש, לפחות עד שיעור של חצי בישול (אין צורך לשרוף את הבשר(!).
אין צורך לא במליחה לצלייה וכן לא בכלים מיוחדים.
שטיפה לאחר הצלייה - אין צורך, אך יש שנוהגים לשטוף כאשר רוצים לבשלו לאחר הצלייה וכל אחד ינהג כמנהגו.
חלק מהספרדים, בעיקר יוצאי צפון אפריקה, נוהגים בנושא כלי הצלייה כדעת האשכנזים ויש ספרדים שנוהגים בנושא המליחה והשטיפה כשיטת האשכנזים, וכל אחד ינהג כמנהג אבותיו.
בישול הבשר
כאשר רוצים לבשל את הכבד או הלבבות לאחר הצלייה, משתנות חלק מההלכות הללו, והדבר תלוי במשך הזמן שחלף מהשחיטה ועד לצלייתו.
טבילת כלים
המנגל מורכב משני חלקים:
השיפודים
שיפודים העשויים ממתכת דינם כדין הרשת, כמובא לעיל.
שיפודי עץ - אינם טעונים הכשר, כיוון שהם עשויים מעץ פשוט וכלל לא עברו עיבוד וכלי עץ אינם טעונים טבילה.
© כל הזכויות שמורות לכושרות