מידע והלכה » מוצרי חלב » כשרות שוקולד מחו"ל

כשרות שוקולד מחו"ל

רבני כושרות


למדריך המלא לכשרות בחו"ל לחצו כאן

מחמת ריבוי השאלות על שוקולדים שונים מחו"ל (מילקה, טובלרון, פררו רושה, קינדר וכדומה), והשמועות השונות הנפוצות בנושא, ננסה לעשות קצת סדר.

עולם חומרי הגלם הוא עולם עשיר מאוד, ונלמד כמקצוע שנקרא הנדסת מזון. יש מבחר של אלפי חומרי גלם שמתוכם מרכיבים את המוצר, כמעט כל מוצר תעשייתי מורכב מלמעלה ממאה חומרים. הסיכוי שממש במקרה כל החומרים הללו יהיו כשרים הוא כמעט אפסי. (כדי לקבל מושג על הכשרות התעשייתית בימינו לחצו כאן)

 

איך נדע מה כשר?


ככלל, ישנן שתי דרכים שבהם אנו יכולים לקבל מידע על כשרות המוצר:

סימון כשרות – הדרך הבטוחה ביותר לדעת שמוצר הינו כשר היא באמצעות סימון של חותמת כשרות מוכרת על גבי המוצר. מוצרים המיובאים לארץ חייבים בנוסף לחותמת הכשרות להיות חתומים ב'אישור הרבנות הראשית לישראל', המאשר שמדובר בגוף אמיתי ומוכר (להרחבה במשמעות אישור הרבנות הראשית לישראל לחץ כאן). מאחר ובשנים האחרונות נמצאו זיופים רבים של כשרויות על גבי מוצרים מיובאים, אנו ממליצים לוודא את אמינות האישור בקישור זה.

רשימות כשרות – בחלק ממדינות העולם ישנם מוצרים הידועים ככשרים בלא חותמת כשרות על המוצר. לכך שתי סיבות: 1. יש מדינות (למשל: בריטניה) בהן החברות וגופי הכשרות חוששים שסימון כשרות על המוצר עלול להוביל לסערה אנטישמית, ולכן נמנעים מלציין את הכשרות על המוצר גם כאשר הוא מושגח. 2. ישנם מפעלים גדולים בחו"ל שאינם מעוניינים להזמין השגחת כשרות מטעמים כלכליים, לרווחת תושבי המקום ישנם גופי כשרות שבדקו (באופן לא רשמי) את כשרות הרכיבים במפעל ועל סמך בדיקה זו הם מאשרים את אכילתו.
מצב זה בו חותמת הכשרות אינה מופיעה על המוצר, הוא בסיס לשמועות שונות, שחלקן אינן מבוססות כלל, וחלקן אינן מדויקות. ככלל אנו ממליצים להמנע מלהשתמש במוצרים כאלו משום שממילא בדרך כלל רמת הכשרות בהם אינה עומדת בסטנדרטים הנהוגים בארץ. מי שבכל זאת מעוניין להסתמך על הרשימות הללו עליו להקפיד על כמה נקודות חשובות:

  1. לסמוך רק על רשימות של גופי כשרות אמינים, כדוגמא לכך אפשר להשתמש בקישור למנוע החיפוש שבתחתית פיסקה זו.
  2. צריך לדעת שישנם מוצרים המשווקים תחת אותו מותג אך מיוצרים במפעלים שונים וישנם הבדלים בין הרכיבים, כמו כן לעיתים ישנם מוצרים שאושרו בתרכובתם הבסיסית, אך כאשר הם מכילים תוספות שונות הם אינם כשרים. לכך חשוב לבדוק היטב איזה מוצר בדיוק מוזכר ברשימה, האם דווקא ממפעל מסוים, או ללא תוספות?
  3. לשים לב לפרטי הכשרות, בדרך כלל מופיעה הערה האם מדובר בחלב גויים, או בבישול גויים וכדומה. עלינו לבדוק האם רמת הכשרות מתאימה לנו?
  4. עולם הכשרות חווה שינויים כל העת, פעמים רבות חומר גלם שהיה מופק תמיד ממקור כשר משתנה וכעת רובו מופק ממקור שאינו כשר, לכן איננו יכולים להביא כאן דוגמאות למוצרים המוחזקים ככשרים בקביעות, משום שעלול לחול בכך שינוי בכל עת. משום כך יש לוודא מפעם לפעם שהמוצר עדיין מופיע ברשימות הכשרות ללא סייגים.

 לחצו כאן למעבר למנוע חיפוש מוצרים הידועים ככשרים באנגליה.

 

על מה אנחנו ממליצים?


באופן כללי רמת הכשרות של רוב גופי הכשרות בחו"ל אינה משתווה לזו שבארץ בשני מישורים:

א. נהלי הכשרות - פעמים רבות גופי הכשרות בחו"ל נאלצים להסתמך על שיטות דחוקות ואף דעות יחיד שאינן מקובלות על פוסקי ההלכה בארץ, למשל: חדש בחו"ל, חלב נכרי, בישולי עכו"ם ועוד.

באופן ספציפי, שוקולדים מחו"ל עלולים להכיל חלב גוי, אבקת חלב גוי, אך גם מרכיבים ממי גבינת גויים, שגם רוב הפוסקים שמתירים אבקת חלב גוי - אוסרים אותם. להרחבה ראה כאן

ב. אופן ההשגחה - מערכות כשרות רבות בחו"ל אינן ממנות משגיח מטעמן שיפקח על תהליך הייצור (הכשרת המפעל, בדיקה מחרקים, בישול ישראל ועוד), אלא מסתמכות על בדיקה ראשונית של הליך הייצור וחומרי הגלם, מתוך אמונה שהחברות אינן משנות אותו במהלך הזמן.

משום כך אנו ממליצים למעט ככל האפשר באכילת מוצרים מחו"ל, ובפרט מגופי כשרות שרמתם אינה מתאימה לרמת הכשרות בארץ. ישנם מספר גופי כשרות הידועים ברמת כשרות גבוהה יותר, תוכלו לצפות בה בקישור זה.

 

© כל הזכויות שמורות לכושרות