שלו רב אני רופא ריאות ילידם ויותא לי לרשום את התרופה סינגולייר singulair הרבה פעמים למה כדורי הלעיסה הם ללא הכשר לפסח - האם של קטניות או חמץ גמור? לכדור לבליעה יש הכשר לפסח! מדובר בתרופה לאסתמה שקשה מאד להפסיק אותו לילדים מסוימים. תודה מראש
שלום לכבוד הד"ר 1. פשוט וברור שבכל מצב של פקוח נפש בכל השנה מותר לאכול דברים לא כשרים ומותר אף לאכול חמץ בפסח. אתם קהילת הרופאים קובעים מהו פיקוח נפש, כפי שכתוב כאן ש"נשאלין בבקי" תרשה לי לצטט כאן מהשו"ע בהלכות רפואה בשבת:
סימן שכח: דין חולה בשבת סעיף א מי שיש לו מיחוש בעלמא והוא מתחזק והולך כבריא, אסור לעשות לו שום רפואה, ואפי´ ע"י א"י, גזירה משום שחיקת סמנים. סעיף ב מי שיש לו חולי של סכנה, מצוה לחלל עליו את השבת; והזריז, הרי זה משובח; והשואל, הרי זה שופך דמים. סעיף ג כל מכה של חלל דהיינו מהשינים ולפנים, ושינים עצמם בכלל, מחללין עליה את השבת; ודוקא שנתקלקל א´ מהאברים הפנימים מחמת מכה או בועה וכיוצא בזה, אבל מיחושים אין נקראים מכה. הגה: מיהו מי שחושש בשיניו ומצטער עליו להוציאו, אומר לא"י להוציאו (ב"י בשם אורחות חיים ואוסור והיתר הארוך). סעיף ד מכה של חלל אינה צריכה אומד, שאפילו אין שם בקיאים וחולה אינו אומר כלום, עושים לו כל שרגילים לעשות לו בחול; אבל כשיודעים ומכירים באותו חולי שממתין ואין צריך חילול, אסור לחלל עליו אע"פ שהיא מכה של חלל. סעיף ה מכה שאינה של חלל, נשאלין בבקי ובחולה; ואין מחללין עליו שבת, עד שיאמר אחד מהם שהוא צריך לחילול, או שיעשה אצל אחד מהם סכנת נפשות. (וע"ל סימן תרי"ח).
מחלת ריאות זה "מכה של חלל" ופיקוח נפש ולכן אם הרופא אומר שצריך לקחת תרופה מסוימת אז מותר. אולם יתכן שיש תחליף לתרופה זו ואם הוא כשר לפסח אז ברור שראוי ונכון להשתמש בתרופה הכשרה.
2. הדין של תרופה מרה שבולעים אותה היא שונה מהדין של תרופה טעימה שאוכלים בפה כמו כדורי מציצה שקשה מאד להתיר אותה. בכדורים שבולעים לרפואה יש חומר פעיל וחומר שנושא את החומר הפעיל. בעבר החומר שנושא את החומר הפעיל היה עשוי מקמח, אולם כיום רוב הכדורים אינם מכילים חמץ וקל להתיר אותם, אבל כדורי מציצה וסירופים מכילים חומרי טעם שיכולים להיות עשויים מחמץ ומכוון שזה טעים אז באופן עקרוני זה אסור אא"כ במצב של פיקוח נפש שאז זה מותר. לקו"ח יש חוברת תרופות הכשרות לפסח http://www.clalit.co.il/he/medical/pharmacy/Documents/passover_medicine.pdf בתחילת החוברת יש הסבר של השיקולים ההלכתיים שעמדו לנגד עיניהם של הרבנים והרופאים כשהכריעו מה כשר ומה לא. הסתכלתי ברשימה ובדף 62 מופיע תרופה בשם SINGULAIR 10MG TABS · אבל איני יודע האם זו התרופה שהתכוונת.(כי זה אולי לבליעה ולא למציצה). חג שמח ובהצלחה תמיד.
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך ז' ניסן ה'תשע"ו
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן