שלום וברכה! באתרכם אתם מפרסמים זמנים לערב פסח, בחלוקה בין אשכנזים לספרדים. בכל השנה ידוע שישנה מחלוקת בין המג"א לבין הגר"א ובעל התניא, אבל אין חילוק בין ספרדים לאשכנזים. כאן הצגתם את זמן המג"א כזמן לאשכנזים, ואילו לספרדים הצגתם את זמן המג"א בחישוב מחמיר (מעלות השחר עד צאת הכוכבים של הגר""א, ולא כפי החישוב של המג"א עצמו, מעלות השחר עד צאת הכוכבים של רבנו תם). החישוב הזה אינו רווח במנהג בפועל בכל השנה, לגבי סוף זמן ק"ש ותפילה, ולא שמענו שיש חילוק בין ספרדים לאשכנזים. מה המקור ליצור חילוק כזה דוקא בערב פסח, ולהחמיר בסוף זמן אכילת חמץ דרבנן יותר מאשר בסוף זמן ק"ש דאורייתא?
כפי שכתבת, ביחס לזמני היום, החילוק המוכר הוא בין שיטת המג"א לבין שיטת הגאונים (שהלכו בדרכם הגר"א ובעל התניא). על אף שבערב פסח אכן מדובר בדין דרבנן, מקובל להחמיר בזמני האכילה והביעור לפי השיטה המחמירה - כמג"א ולכתחילה, לא לנהוג כדעת הגאונים.
בזמנים שפורסמו מובאים 3 זמנים: א. המוקדם ביותר הוא זמן "הספרדים" - כפי שיטת הבן איש חי (שלמשל, הגר"מ אליהו זצ"ל נקט כמותו) ומאחר שיש ספרדים רבים ההולכים בדרכו, הבאנו את שיטתו המחמירה בדרך החשבון. ב. הזמן השני הוא על בסיס שיטת המג"א, אך לפי חישובו של הרב טיקוצינסקי (בלוח ארץ ישראל ובספרו "בין השמשות"), המחשב את זמן המג"א מעלות השחר של שעה וחצי זמנית קודם הזריחה ועד שעה וחצי זמנית אחר השקיעה (זמן צאת כל הכוכבים), ולא מעלות השחר ועד השקיעה או עד צאת ג´ כוכבים. הבאנו אותו בגלל המנהג המקובל להחמיר בערב פסח, וגם כאן זו שיטת חישוב מקובלת "לחומרא" בתוך המג"א. ג. הוספנו זמן שלישי, שבשעת הצורך אפשר לנהוג כשיטת הגר"א (הגאונים), שהוא הזמן המקובל המאוחר ביותר, ובשעת הצורך אפשר לסמוך על צורת החישוב שמסתמכים עליה בכל יום לק"ש דאורייתא, כפי שכתבת. אך כאמור לעיל, המקובל להחמיר בערב פסח, כפי שנהגו מאז ומעולם בכל ענייני החג.
לסיכום, אכן נהגו ישראל להחמיר בערב פסח בפרט ובדיני החג בכלל, וכך גם נהגנו אנו בפרסום הזמנים בחישוב שיטת המג"א ובהוספת דעת הבן איש חי שרבים מבני עדות המזרח הולכים בדרכו. כאמור, הרוצה לנהוג בערב פסח כשיטת הגאונים, יכול, ואף זמן זה הובא בין הזמנים.
פסח כשר ושמח
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך י"א ניסן ה'תשע"ה
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן