שאל את הרב » צרירות דם

צרירות דם

  • תוכן השאלה
  • שלום רב!

    אני מבקש לשאול למען הסדר הטוב ומכיוון שהמאמרים שבאתר לא מספיקים להבנה וטיפול בבעיה.
    1.
    עוף בהכשר "מהדרין רבנות" שנמצא בירך כתם אדמדם-סגלגל האם נחשב צרירות דם שיש לחתוך או שמא העוף טרף עקב בעיה בצומת הגידים?
    האם ניתן לפתוח את המקום ולבדוק את הגידים בעצמינו?

    2.
    בחזה העוף נמצאים לעיתים כתמים סגלגלים- אדמדמים- האם נחשב צרירות דם ויש לחתוך את המקום?
    לפעמים בחזה נמצא אף נימת -דם בודדת, מה דינו?

    אני שואל ממקום שאין מומחה שאוכל להראות לו את העופות ועל כן אשמח להוראה הלכה למעשה.

    יישר כח על פעלכם ותודה רבה!
  • תוכן התשובה
  • ניתן ללמוד את העיקרון אבל כדי להורות למעשה צריך שימוש אצל תלמיד חכם הבקי בנושא זה.

    העקרונות כתובים בשו"ע יור"ד:

    סימן סה: חוטין האסורים משום דם ומשום חלב ודיני ג"ה

    סעיף א

    יש חוטים שאסורים משום דם שבהם, כגון: חוטין שביד, ושבכתף ושבלחי התחתון שבצד הלשון מכאן ומכאן ובלשון ובצואר וחוטי הלב וחוטי העוקץ וחוטי הדקין, שהם בתוך שומן הדקין כמו בית עכביש מסובכין זה בזה. הגה: ונוהגין להסיר ג"כ ג´ חוטי אורך אצל החזה מבפנים (א"ו הארוך) וכן נוטלין חוטין אחורי האזנים (סדר הניקור וארוך) ואינו אלא חומרא בעלמא (ד"ע). וקרום שעל המוח שבקדקד וקרום שעל הביצים. ומליחה לא מהני בהו, אם לא שיחתכם תחלה (וחתוך לתחת) (ר"ן בשם הראב"ד ורשב"א בת"ה וטור סי´ ס"ו בשם יש גאונים). ואח"כ ימלחם. והני מילי לבשלם בקדרה, אבל לצלי אינם צריכים לא חתיכה ולא מליחה, משום דנורא מישאב שאיב (פי´ שאיבה) ויש מי שאומר דדוקא כשפני החוטין על פני האש, אבל אם הם מובלעים בתוך הבשר אין האש שואב אלא אם כן יחתכם (רשב"א וע"ל סימן ס"ז בב"י). הגה: ואם לא נטלן ובשלם בלא חתיכה צריך ששים נגד כל החוטין (רשב"א) ובצלי סגי בקליפה (הג´ אשיר"י והגהות ש"ד בשם מהרא"י סי´ ל"ג) (ועיין לעיל סימן כ"ב).


    סימן סז: כמה דברים האסורים משום דם

    סעיף ד

    נצרר הדם מחמת מכה, אסור לבשלו עד שיחתוך המקום וימלחנו יפה, אבל מותר לצלותו בין בשפוד בין על גבי גחלים, אפילו בלא חיתוך ומליחה. הגה: וי"א דמשום זה יש להחמיר לקלף בית השחיטה או לחתוך באותו בשר קודם מליחה, הואיל ונצרר שם הדם בשעת שחיטה (ארוך כלל א´ וכל בו).



  • התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
  • בתאריך ט"ו תמוז ה'תשע"ג
  • ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.

  • רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה

  • כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
    להצטרפות לחצו כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות