שלום עליכם, רציתי לדעת לגבי חרקים ותולעים בעלים, התורה אסרה עלינו לאכול אותם רק מתי שאנחנו רואים אותם בעין? כלומר נניח והעלים נקיים בדקתי באור השמש שטפתי אותם ואז אני רואה על העלה עצמו נקודה אדומה או שלפעמים יש נקודה שחורה בעמוד השדרה של העלה או בגבעול אז אני חייב לקלף את זה? בעצם השאלה שלי שאם נניח הגיע חרק והטיל ביצה שזה בעצם הנקודה השחורה בגבעול של העלה אז זה מותר האכילה? אני מתכוון בעיקר לעלי הגאת שבתקופה הזאת יש עליהם כל מיני נקודות וסימנים חלק אומרים שזה בגלל ריסוס או ברזל אבל העלים נקיים ואין שם סימן לחרק או תולעת מהלכת...אין לנהוג? תודה רבה לכם ,תבורכו
א. על שאלתך נכתבו מאמרים וספרים רבים. באופן כללי, המדד אינו "מתי שאנחנו רואים אותם בעין" כפי שכתבת, אלא מתי שניתן לראות אותם בעין רגילה (כמובן שאדם המרכיב משקפיםם יסתכל עם משקפיים), יש היום בארץ בערך עשרה חרקים שונים שמתיישבים על ירקות עלים וכדי לומר "אני בדקתי והוא נקי" צריך להכיר את כולם, יש גם חרקים מוסווים או מתחבאים בכפלים שבירקות. והטוב ביותר הוא ללכת למומחה שילמד אותך כיצד לבדוק ואז תוכל לבדוק בעצמך ללא חששות שלא תגלה חרק זה או אחר.
ב. יש מחלוקת בין הפוסקים האחרונים לגבי נקודה שנראית לעין אבל לא ניתן לזהות מה היא אלא ע"י זכוכית מגדלת, יש אוסרים ויש מתירים והדברים ארוכים. ניתן לעיין בסוגיא זו בספרו של הרב ויא חלק א´ עמוד 102 וכן בספר של הרב רווח ´תולעת שני´ עמודים כ´-כ"ד. הרב ויא שם כותב באופן פשוט שחרקים מסוג זה אסורים ומביא מעשה מהגרש"ז אוירעבך להוכיח את דבריו.
התשובה התקבלה מהרב משה כ"ץ
בתאריך כ"ב סיון ה'תשע"ג
ונכונה לעת כתיבתה, לאחר זמן יש להתעדכן שנית.
רוצים לדעת מה אנחנו ממליצים היום ולא להסתמך על תשובה ישנה? יש לעיין ברשימת המומלצים המעודכנת, בקישור זה
כדי לקבל מענה זמין, לשמוע ולהתעדכן על עולם הכשרות הצטרפו לקבוצות הווצאפ שלנו.
להצטרפות לחצו כאן