מידע והלכה » חגי ישראל » פסח » מהו חמץ?

מהו חמץ?

מו"ר הרב אליקים לבנון

מוצרי המזון בבית נחלקים לשלושה קריטריונים, שלכל אחד התייחסות הלכתית שונה.

 1.      מוצרי חמץ גמור

מוצרים העשויים מחמשת מיני דגן.

לדוגמא: עוגיות, אטריות, פתיתים, ביסלי, שקדי מרק, שניצל מוכן, כדורי פלאפל, בירה, ויסקי, מוצרי סויה (שמשתמשים בהם או בציפוי שלהם בקמח), סולת, קורנפלקס, גרנולה, מזון לבע"ח המכיל חמץ (ראה הערה להלן).

ההלכה: כל אלו נחשבים חמץ גמור ויש לשורפם לפני הפסח או למוכרם לגוי באמצעות ייפוי כח ושליחות דרך הרבנות או המועצה הדתית. יש מחמירים שלא לסמוך על המכירה בחמץ גמור, אלא לבער ולשרוף מוצרים אלו.

[הערה: יש מספר חברות המייצרות מזון לבעלי חיים (כלבים, חתולים, ציפורים, דגים ומכרסמים) במיוחד לפסח, ללא חמץ. יש לעקוב אחר פרסומיהן:

מזון לציפורים: דוחן, חברת פופלי (קיבוץ סעד), חברת מדיוני (מושב טל-שחר).

מזון לכלבים ולחתולים: בונזו, לה-קט (חברת ביו-פט), מ.נ. ציוד - בית יצחק.

מזון לדגים: אצות, תולעי דם]

2.      תערובות חמץ או חשש חמץ

מוצרים המכילים חמץ בתוכם (ברכיבים יתכן שיופיעו כ: קמח חיטה, דגנים, גלוטן, לתת, עמילן).

[בחלוקה בין מוצרי חמץ גמור לבין תערובות חמץ נכללו גם מרכיבים שחלקם חמץ וחלקם אינם חמץ. לדוגמא: יש עמילן חמץ המיוצר מדגנים, ויש עמילן שאינו חמץ, המיוצר מקטניות (תירס, סויה, טפיוקה) או מחומרים אחרים (תפו"א). אם לא צויין על המוצר ממה הוא עשוי, צריך למוכרו]

לדוגמא: אבקת מרק, קמח לבן, תרופות בסירופ, קישוטים העשויים מדגנים (אם מצופים לק, אפשר להשאירם לנוי).

ההלכה: אין חובה לבער מוצרים אלו, אך אסור להשתמש בהם בפסח ויש למוכרם לגוי. 

3.      מוצרים שאינם כשרים לפסח אך אין בהם חשש חמץ

לדוגמא: תמרוקים (ללא הכשר לפסח), מוצרים המכילים עקבות גלוטן או שיש בהם חשש לגלוטן או חשש לתת.

קטניות - לנוהגים שלא לאכול קטניות או מוצרי קטניות.

לדוגמא: אורז, בטנים, במבה, חומוס, שמנים מקטניות, פופקורן.

ההלכה: יש להצניעם ולא להשתמש בהם בפסח. אין צורך למכור לגוי או לבטלם.

 

 

 

 

© כל הזכויות שמורות לכושרות