מידע והלכה » חגי ישראל » פסח » דיני הכשרת כלי הבית לפסח

דיני הכשרת כלי הבית לפסח

מו"ר הרב אליקים לבנון

לסרטון הכשרת המטבח לפסח לחץ כאן

להדרכה לכל כלי בנפרד לחץ כאן

 

נהוג להעמיד לרשות הציבור צוותי הכשרה, העוסקים בהגעלת כלי בית. הצוותים הללו חייבים ללמוד היטב את דיני ההכשרה (שו"ע או"ח סימנים תנ"א-תנ"ב), כדי לדעת אילו כלים ניתן להכשיר וכיצד להכשיר כל כלי, בליבון או בהגעלה.

 

בכלים אותם מבקשים להגעיל, אין להשתמש 24 שעות לפני ההגעלה.

יש לפרק ידיות סירים וכדומה, ולנקות היטב את הכלי ואת הידיות.

יש להביא להגעלה גם ידיות וברגים.

 

 כלים שונים


הכלל בהכשרת כלים הוא "כבולעו כך פולטו".

לכן, כלים הבולעים חמץ עם נוזל, בבישול - הגעלתם במים רותחים.

כלים הבולעים חמץ יבש, כמו תבניות אפיה, הכשרתם ע"י ליבון חמור.

למעשה:

  • צלחות חרסינה – לא ניתן להכשיר.
  • כלי בישול מזכוכית (לא אפיה), כגון: סירי פיירקס לבישול עם נוזלים, צלחות, כוסות וכד' – להגעיל ברותחין.
  • כלי זכוכית שאופים בהם (תבניות פיירקס וכד') – אי אפשר להכשירם, מפני שאי אפשר ללבנם ליבון חמור.
  • סירי בישול ממתכת וכן המכסים, הכשרתם בהגעלה. סיר שיש לו קיפול בשפתו, וכן מכסה שיש לו קיפול בשפתו – יש ללבן את השפה בליבון קל.
  • מחבת או מחבת הוק – הכשרתם, יש אומרים בליבון קל ויש מחמירים בליבון חמור.
  • מחבת בציפוי טפלון/קרמי וכן סיר קרמי - לא ניתן להכשירם לפסח.
  • סיר פוייקה – הכשרתו בליבון חמור.
  • סכו"ם ממתכת – יש להכשיר בהגעלה ברותחין.

מזלגות, יש להקפיד לנקות בין שיני המזלג לפני ההגעלה.

  • סכו"ם ממתכת עם ידית פלסטיק – לנקות היטב גם בחיבור שבין הפלסטיק למתכת, ולהגעיל ברותחין.

 

 תנור:


הכשרת תנור לכתחילה

  • ניקוי התנור בחומרי ניקוי המיועדים לכך.
  • ניקוי הדלתות, הזכוכית וכדומה.
  • חימום על ידי מבער גז ("ברנר") - מעבר עם האש על הדפנות, על המסילות של התבניות ועל הדלת, עד ליבון חמור (עד שמאדים או מאפיר). רצוי שאדם בעל ניסיון יבצע זאת כדי לא לפגוע בתנור.

הכשרה לפי חלק מהדעות

  • הכל כדלעיל, אלא שבמקום החימום על ידי מבער גז, יש לחמם את התנור לחום המקסימאלי למשך חצי שעה.

הערה: בהכשרת תנור לשאר ימות השנה (לא לפסח), אם ידוע שהשתמשו בתנור לאפיית דברים כשרים, אלא שלא הקפידו בהפרדה בין בשר לחלב, וכן שלא אפו בו בשר לא מוכשר או בשר טריפה, אפשר לסמוך לכתחילה על הצורה השנייה של הכשרת התנור.

  • בכל מקרה, התבניות (תבניות אמייל) והרשתות צריכות ליבון חמור. תבניות אלומיניום אין להן תקנה.

 

תנור פירוליטי:

הכשרת התנור: הפעלת תכנית לניקוי עצמי (בחום מקסימאלי), ודי בזה.

התבניות, דינן כתבניות תנור כפי הנזכר לעייל.

 

הכשרת כיריים:


ניקוי הכיריים באופן יסודי.  את ראשי הלהבות יש לנקות ביסודיות ודי בכך.

את החצובות (מעמדי הסירים) יש ללבן, רצוי בליבון חמור. אם אי אפשר, ניתן ללבנם בליבון קל.

את משטח הכיריים רצוי לצפות בנייר כסף.

 

כיריים אינדוקציה:

יש לנקות היטב את המשטח האינדוקטיבי, ודי בכך.

 

מנגל גז:


על גבי המנגל מצוי שמשתמשים עם חמץ גמור, כגון בהכנת קבב, קציצות וכד' וכן לעיתים אופים עליו פיתות ומאפים.

לכן, יש לנקות עד כמה שאפשר את רשתות המנגל, וכן את הבסיס ואת מכסה המנגל.

את הרשתות יש ללבן בליבון חמור בעזרת מבער.

לבסוף יש להבעיר את המנגל על המקסימום, ולהשאירו סגור כ-15 דקות.

 

פלטת שבת:


  • לנקות היטב ולהדליק למשך כחצי שעה.
  • לאחר מכן, לעטוף בנייר כסף עבה.

 

מיחם וקומקום:


  • ניקוי
  • לנקות היטב מבפנים ומבחוץ.
    אין חובה להסיר את האבנית המצטברת!
  • לנקות את המכסה היטב.
  • הכשרה
  • להכשיר את המכסה ע"י הגעלה במים רותחים.
  • לחמם את המיחם או הקומקום כשהוא מלא מים, ובעת הרתיחה להסיר את המכסה. תוך כדי רתיחה, לשפוך מים רותחים מקומקום נוסף לתוך המיחם או הקומקום הרותח, ולדאוג שהמים יגלשו על שפתו החוצה.
    יש להקפיד לנתק מיד את זרם החשמל למניעת סכנה!
  • במיחם מתכת, יש לעבור על שפת המיחם בעזרת מבער גז, בגלל הקיפול שיש בשפה.

במיחם הסגור במכסה פלסטיק מעוגל, שאינו מתחמם ואין מניחים עליו אוכל לחימום, אם לא השתמשו בתוך המיחם בחמץ, אין צורך בהגעלה אלא בניקוי חיצוני בלבד.

 

מיקרוגל:


  • הכשרת צלחת הזכוכית
  • לנקות היטב את הצלחת.
  • הגעלה במים רותחים. אפשר להגעיל בסיר גדול מאוד. אם אין סיר גדול, אפשר לחמם מים בתבנית אפיה על גבי הכיריים ולכסות בתבנית נוספת, על מנת לאפשר רתיחה. לאחר מכן, יש לשקע את הצלחת של המיקרוגל בתבנית. במידה והצלחת אינה נכנסת כולה, ניתן לסובבה בתוך המים, עד שמוגעלת כולה.
  • ניקוי המיקרוגל
  • לפי הוראות הניקוי של היצרן.
    הניקוי יכלול את העיגול עם הגלגלים שעליו יושבת הצלחת.
  • הכשרה
  • להחזיר את הצלחת למקומה.
  • לשים 2 כוסות מים ולהפעיל את המיקרוגל ל-10 עד 15 דקות, עד שהמים מתאדים, כחצי מכל כוס.

 

מדיח כלים


  • הכשרת הרשתות
  • את הרשתות והסלים יש להגעיל בסיר גדול של מים רותחים.
  • גוף המדיח
  • להפעיל עם חומר ניקוי בטמפרטורה הגבוהה ביותר, למשך תוכנית שטיפת כלים.
  • למי שיש רשתות מיוחדות לפסח, כמובן שמספיקה הפעלת המדיח לתוכנית שטיפה בלבד.
  • אם ניתן לנקות את הפילטר לפני ההפעלה - עדיף.

 

כיור:


  • לנקות היטב את הכיור, ובמיוחד את דפנותיו במקום החיבור עם השיש.
  • לאחר מכן, לערות עליו מים רותחים ממיחם או מקומקום כשהם מחוברים לחשמל והמים ממש רותחים. יש להקפיד שהמים יגיעו ישירות מהקומקום לכל שטח הכיור ולא להסתמך על כך שהם נוזלים ממקום למקום.
  • יש להניח דף עץ, פלסטיק או פח בתחתית הכיור, לחציצה.

 

שיש:


  • יש להסיר כל דבר הדבוק לשיש ולנקותו היטב.
  • לאחר מכן, יש לשפוך מים רותחים ממיחם או מקומקום חשמלי המחוברים לחשמל, וממשיכים את רתיחתם. להקפיד שהמים יגיעו לכל מקום ישירות מהמיחם. יש נוהגים ללבן ברזל או אבן, ולגרור אותם על גבי השיש, בעוד המים הרותחים עליו.
  • לאחר העירוי, רצוי לכסות את השיש בנייר כסף וכדומה.
  • אין להניח סיר חם ישירות על השיש אלא על גבי מפריד או חוצץ.

לקישור לחוברת הנחיות למטבח מוסדי- הרבנות הראשית לישראל לחץ כאן

© כל הזכויות שמורות לכושרות