באיזה מוצרים יש חמץ? למכור או לבער?

בכל בית ישנם מוצרים רבים שאינם מסומנים ככשרים לפסח. חלק מן המוצרים הללו חובה לבער לפני הפסח, או למכור לגוי, וחלק מהם ניתן להשאיר בבית או אפילו להשתמש בהם בפסח.

המוצרים ברשימה זו מחולקים לארבעה סוגים:

  1. אין צורך בהכשר לפסח - מוצרים שאין בהם חשש חמץ, ומותר להשתמש בהם בפסח גם אם אין עליהם כשרות לפסח.
  2. להצניע - מוצרים שתהליך הייצור שלהם עלול לכלול חמץ (ייצור בסביבת חמץ, או עזרים מחמץ), ולכן אין להשתמש בהם בפסח אם אין עליהם כשרות לפסח. אולם אין איסור הלכתי להותיר את המוצר בבית עד לאחר הפסח. רצוי להצניעו כדי שלא ישתמשו בו בפסח בטעות.
  3. למכור - מוצרים שיש בהם תערובת חמץ או חשש לתערובת חמץ, ואיסורם מדרבנן. אפשר למכור מוצרים אלו במכירת החמץ, גם לפי הדעות שמחמירות שלא לכלול במכירה מוצרי חמץ גמור. בקטגוריה זו כלולים גם מוצרים שיש בהם חומרי גלם שלעיתים מופקים מחמץ אך אין בכך וודאות, ומחמת הספק מותר למוכרם.
  4. לבער - מוצרים שיש בהם חמץ גמור, ושיעור החמץ גדול מכזית (שיעור זה כלול באיסור 'בל יראה'). לכתחילה נהגו לבער מוצרים כאלה ולא לסמוך על המכירה. אם כי מעיקר הדין במקום צורך מותר למוכרם לגוי.

 

כמה מהרכיבים המרכזיים שמעורבים במוצרים רבים ועלולים להיות מופקים ממקור חמץ: אלכוהול, מלטודקסטרין, ויטמין E, ויטמין C, ויטמין B12 (לעיתים מסומן בשם כללי: ויטמינים), תמציות שונות, גלוקוז, מלח לימון, חומצת לימון (חומצה ציטרית), לתת, שיבולת שועל, גלוטן, שמרי בירה, תמצית שמרים, גלוקוזאמין, שעורה, קמח, כוסמין, דגנים, חומרי טעם, רימולאז', סובין.

גם כאשר כל חומרי הגלם הללו אינם מופיעים, ייתכן שהמוצר אינו כשר לפסח, שכן כשרותו תלויה גם בכשרות כלי המפעל וסביבת הייצור.

 

כאן המקום להזכיר שגם מוצרים המסומנים 'ללא גלוטן' עלולים להיות חמץ גמור! כמובא בפירוט כאן.

מוצרי מזון

  • מכילה תמציות, ולפעמים גם עמילנים שמופקים מחמץ

    ,שוקלית,שוקו,אבקת קקאו,אבקות שוקו,שוקופלת,
  • בדרך כלל אין בה בעיית חמץ, כיוון שהיא עשויה מעמילן תירס, אך יש גם אבקות אפייה שעשויות מעמילן חיטה. לכן, ראוי למוכרן, אך ודאי שלא לבערן.

    ,אבקת אפיה,אבקת אפייה,אבקות אפיה,
  • במידה ועל האריזה מופיעים רכיבים נוספים למכור

     
    ,אבקת ג'לטין,אבקת גלטין,אבקות גלטין,אבקות ג'לטין,
  • ,חלבון,אבקות חלבון,חלבונים,
  • ,חרובים,חרוב,
  • בחלק מאבקות המרק מעורב קמח, אך בדרך כלל הוא אינו עובר תהליך של החמצה קודם לכן. באריזות קטנות אין שיעור כזית

    ,אבקות מרק,אבקות,מרק,מרק עוף,
  • אבקת סוכר

    להצניע

    אינה מכילה חמץ.

    ,אבקות סוכר,אבקות,אבקה סוכר,אבקה,סוכר,
  • עשוי מעמילן שעשוי להיות מופק מחמץ.

    ,אבקת סחלב,סחלב,סחלבים,אבקות סחלב,אבקות סחלבים,סלחבים,
  • אבקת פלאפל

    ראוי לבער
    ,תערובת פלאפל,
  • ,פסיליום,אבקות,אבקות פסיליום,פסילום,פסיל,
  • ,קקאו,אבקות קקאו,אבקות,קאו,אבקה קקאו,
  • אבקת שום

    להצניע
  • ,אגוז, שקד, שקדים,
  • ,אגוזים,אגוז טחון,פקאן טחון,אגוז מלך,טחונים, אגוזי מלך, אגוז מוסקט, אגוז מוסקט טחון, אגוזי מוסקט, אגוזי מוסקט טחונים, אגוזי מלך טחונים, ,
  • למנהג חלק מהאשכנזים בוטנים מוגדרים כקטניות

    ,אגוז מלך, בוטן, בוטנים, שקד, שקדים, פקאן,
  • אובלטים

    ראוי לבער
  • אורז

    לפי הפירוט בהערה

    אורז הוא קטנית ולא חמץ.

    אשכנזים:להצניע.

    ספרדים:מותר בשימוש בכשרות לפסח, כל אחד לפי מנהגו בברירה, לדעת הסוברים שאין להחמיר באכילת קטניות, יש לרכוש אורז עם תווית 'כשר לפסח', משום שלפעמים האורז נארז בטחנות ובבתי אריזה של קמחים או סולת.

    ,אורז בסמטי,פרסי,עגול,אורזים,קטניות,ארז,
  • אורז שחור

    לפי הפירוט בהערה

    אורז הוא קטנית ולא חמץ.

    אשכנזים:להצניע.

    ספרדים:מותר בשימוש בכשרות לפסח, כל אחד לפי מנהגו בברירה, לדעת הסוברים שאין להחמיר באכילת קטניות, יש לרכוש אורז עם תווית 'כשר לפסח', משום שלפעמים האורז נארז בטחנות ובבתי אריזה של קמחים או סולת.

    ,שחור,אורז שחורים,שחורות,ארז,
  • ,אטריות דקות, אטריות דקיקות, ספגטים,פסטות,לזניות,נודלסים,נדלס,איטריות, מקרוני, פתיתים, רביולי,
  • הרבה מהמפעלים המייצרים מוצר זה מייצרים במקביל גם אטריות מחמשת מיני דגן.

    ,מוקפץ,איטריות,איטריות אורז,אורז נחשים,ארז,
  • עלול להכיל עמילן חיטה ותמציות שמופקות מחמץ.

    ,אנסטנט פודינג,אינסטנט,פודינג,אינטנט פודינג,פדינג,פודינג,אינסטנט, אבקת פודינג,
  • ,אלכהול,אלכוהולים,אלכול,בירה,ויסקי,חריפים,חריף,
  • טעמו פגום

    ,רפואי,יוד,משחות,לכהל,אלכהל,ספיריט,מחטא,
  • אפרופו

    ראוי לבער
    ,אפרפו,פרפו,חטיף,חטיפים,
  • אצות סושי

    להצניע
    ,אצת סושי,סושי,סשי,אצות,סוש,אצות ים,אצת,
  • ,קבוקים,
  • בורגול

    ראוי לבער

    חמץ גמור

    ,ברגל,בורגל,ברגול,
  • ביסלי

    ראוי לבער
  • בירה

    ראוי לבער

    חמץ גמור

    ,בירה,בירות,ביר,בקבוקי,ברה,
  • במבה

    להצניע

    קטניות. אין בה חמץ.

    ,במבות,במבה,
  • ייתכן שיהיו בו קטניות אם משתמשים ב'קורן סירופ', וייתכן שיהיה בו חמץ גמור אם משתמשים בגלוקוזה.

    ,בצק,סוכר,בצקים,
  • בצק עלים

    ראוי לבער
  • ,פסטרמות,נקניקים,המבורגרים,מעובדים,המבורגר,נקנק,נקניק,נקנקיות,נקניקיות,נקניקיה,
  • עלול להכיל קמח חיטה וגלוטן.

    ,טבעול,נקניקיה פרווה,צמחי,צמחוני,צמח,צימחי,נקניקיה פרווה,שניצל,
  • ג'חנון

    ראוי לבער
  • ג'לי

    למכור

    יכול להכיל מלח לימון, וייתכן שהוא יוצר מעמילן חיטה.

    ,גלי,גילי,ג'ילי,
  • גבינות עם תיבולים ותוספות - למכור.

    ,גבינה, רוקפור, פרמזן, צ'דר, ברי, גאודה, מוצרלה, פטה, רוקפור, קציק, קרמית, בורגנדי, קממבר, בריה, קפוצ'ין, פרומאז'ו, קסמברט, ריקוטה, מוצרלה, חלומי, בורגון, קרום, גראייר, ריקוטה, פרושוטו, רוקפור, פריש, פואלה, גורגונזולה, בלואה, בלו, רושטי, פיונטה, קרטה, קמבמר, צהובה, חריפה, מותכת, אדומה, אפויה, צפרורית, פיקנטית, מלוחה, כחולה, ברזלים, גבינת עיגול, עקבות, גבינה בולגרית, חמדת חלב, גבינת קוטג', קשקבל, מוצרלה, חלום של גבינה, צילג, פילאטה, פטה.,
  • גביעי גלידה

    ראוי לבער

    חמץ גמור

    ,קונוס,גלידות,גביעים,גביע,
  • גלידות

    לפי הפירוט בהערה

    גלידות עם עוגיות: ראוי לבער.

    באחרות: למכור. יש מלח לימון, וייתכן שהוא הופק מחמץ. גם בתמציות טעם שהוכנסו לגלידה יש לעתים אלכוהול שהופק מחמץ.

    ,גלידה,גילדות,דילדה,גילדה,גלדות,
  • ,מזון תינוקות,אוכל תינוקות,פירות טחונים,תינוקות,גרבר לתינקות,תינוק,תינקות,תנקות,
  • גריסים

    למכור

    בתהליך ההכנה יש חשש למגע עם מים. גריסים בהשגחת 'העדה החרדית' אינם נרחצים במים.

    ,גריסי פנינה,גריס,גריסם,גרסים,
  • גרנולה

    ראוי לבער

    חמץ גמור

    ,שיבולת שועל,מוזלי,גרנולות,גרנלה,
  • רוב הפיצוחים נקלים עם תפוחי אדמה, אך לעתים משתמשים בקמח חיטה. כיוון שמדובר בספק, ניתן לכתחילה לסמוך על המכירה, גם למחמירים שלא למכור חמץ גמור.

    בפיצוחים בהשגחת 'העדה החרדית' מעורב קמח תפוחי אדמה, ודי להצניעם.

    בוטנים אמריקאיים נחשבים לחמץ וראוי לבערם.

    ,קשיו,גרעינים לבנים,גרעינים שחורים,גרענם,גרענים,גרעינם,פיצוחים,פיסטוקים,בוטנים, אגוזים, שקדים, גרעיני דלעת, גרעיני אבטיח, אגוזי מלך, קבוקים, שקדים, שקד,
  • דבש

    להצניע
    אינו מכיל חמץ. 
  • דגים טריים

    אין צורך בהכשר לפסח
  • לספיגת המים בדג משתמשים בדרך כלל בסודיום פוספט, ואין בו בעיה. לעתים מוסיפים להם עמילנים, אך אין זו מציאות שכיחה.

    ,דג מעושן, דגים מעושנים, דג קפוא,
  • דוחן

    להצניע
  • בדרך כלל אינה מכילה חמץ; לעתים נדירות יכולה להכיל גם עמילן חיטה. ניתן לכתחילה לסמוך על המכירה, גם למחמירים שלא למכור חמץ גמור.
  • דפי אורז

    להצניע
  • וודקה

    ראוי לבער
    חמץ גמור
  • בכל סוגי הוויטמינים ייתכן שיש חמץ גמור.
  • ויסקי

    ראוי לבער

    עשוי מחמץ גמור, במקום הפסד מרובה, ניתן להקל ולמכור

    ,וויסקי,
  • ,אורז, אפונה, במיה, דוחן, זרעוני פשתן, חומוס, פוייש, חילבה, חרדל, כוסמת, כמון, עדשים, פרג, פול, שומשום, שעועית, תירס, אדממה, אמרנט, אניס, גרעיני אבטיח, גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, הל, כותנה, סויה, פוגיו, צ'יה, קימל, קצח, שעועית ירוקה, קינואה, קמח דורה, קמח טף, שמן כותנה, שמן סויה,
  • חומץ

    למכור

    לפעמים מיוצר בלא חשש חמץ כלל, ולפעמים מיוצר בתהליך תסיסה עם חומרים שיש בהם חשש חמץ.

    בהנחיה זו כלול גם חומץ בלסמי, אותו צריך למכור מחשש תערובות נוספות.

    ,חומץ בלסמי,
  • אינו מכיל חמץ.
  • מיוצרת על בסיס תסיסת סוכרים, והיא עלולה להיות מופקת מקטניות או מחמץ.
  • חיטה

    למכור
    פעמים רבות גרעיני החיטה נרחצים או מושרים במים. חיטה בהשגחת 'העדה החרדית' אינה נרחצת במים.
  • גבינות ומעדנים בתוספת טעמים - למכור

    ,חלב, גבינה, חמאה, גבינות, גבינת, שמנת, לבן, יוגורט, קוטג',
  • יתכן חשש חמץ.
  • חלווה

    למכור
    חלווה בהשגחת 'העדה החרדית' אינה חמץ בדרך כלל אלא קטניות. בחלווה ללא סוכר יש תוספת סורביטל, ויש בו חשש חמץ.
  • חמאה

    להצניע
  • בדרך כלל מוסיפים לה אחוז קטן של אמולסיפייר ומוצר עמילן, ויש בהם חשש חמץ.
  • חמאת קקאו

    להצניע

    כאשר מכילה תוספת טעמים יש למכור.

     
  • חמצוצים

    ראוי לבער

    בממתקים אלה בדרך כלל יש קמח בשיעור גבוה, ולעיתים מבוססים על גלוקוזה מחיטה.

    במקום צורך, כאשר ברכיבי המוצר אין קמח, יש מקום להקל ולמוכרו.

  • מכיל סובין (קליפת הדגן). בדרך כלל הוא מכיל עמילנים בתור מייצבים, וייתכן שהם הופקו מחיטה. ובכל מקרה, אין בקופסה כזית דגן.
  • טונה

    להצניע

    אין חשש חמץ.

    טונה עם תוספות, או ממרח טונה - למכור.

  • טורטיה

    ראוי לבער

    כאשר אין ברכיבים קמח חיטה - אפשר למכור

  • טורטית

    ראוי לבער
  • טחינה

    לפי הפירוט בהערה
    הטחינה עשויה משומשום טחון. השומשום הוא קטנית ולא חמץ. אשכנזים:להצניע. ספרדים:מותר בשימוש בכשרות לפסח
  • טפיוקה

    להצניע
    ,קמח טפיוקה,
  • אינו מכיל חמץ.
  • ,ברוקולי, כרובית, תפוחי אדמה, צ'יפס, אפונה וגזר, אפונה, גזר, חומוס, שעועית, לקט ירקות, ארטישוק, אדממה, פולי סויה, סויה,
  • כוסמת

    להצניע
    אינה חמץ אלא קטנית. רבים מתבלבלים בין מה שקרוי היום 'כוסמין' - מחמשת מיני דגן - ובין מה שקרוי 'כוסמת' - קטנית.
  • כמון

    למכור
    יש סבירות גבוהה שמעורב בו חמץ.
  • לדר

    למכור
    ישנם כאלו עם קמח מחמשת מיני דגן..
  • ליקר

    למכור
    יכול להכיל אלכוהול ומייצבים שהופקו מחמץ.
  • ברובם יש חמץ גמור. למזון כשר לפסח לחץ כאן
  • לפעמים מכיל מלח לימון חמץ, כמו כן התמציות יכולות להיות עם אלכוהול חמץ

    ,תמצית ורדים,
  • מי סודה

    להצניע

    כאשר ברכיבים מופיע מלח לימון, חומצת לימון, או חומצה ציטרית, יש למכור לגוי

  • מיונז

    למכור

    מכיל חומרים שונים שעלולים להיות מופקים מחמץ

  • מים ללא טעמים

    אין צורך בהכשר לפסח
  • יש מיץ לימון שמעורב בו מלח לימון, וייתכן שהוא הופק מחמץ.
  • תערובת חמץ.
  • מלח

    להצניע
  • פעמים מופק מחמץ.
  • מכיל עמילנים, תמציות טעם שמכיל אלכוהול, מייצבים אחרים - עד 20%.
  • ממרח לוטוס

    ראוי לבער
    חמץ גמור.
  • יכול להכיל עמילן באחוזים גבוהים.
  • מנה חמה

    ראוי לבער

    מנה חמה ללא רכיבי חמץ ניכרים, כגון: ספגטי, קוסקוס, קרוטונים, אפשר למכור לגוי.

  • מסטיקים

    למכור
    בדרך כלל יש בהם חמץ גמור (ויטמין C, גלוקוזה).
  • מעדנים על בסיס חלב בלבד, כמו: יוגורט, לבן, וכדומה, וללא תוספות טעם - די להצניע.

    ,מילקי, מעדן הגולן, מוס, דנונה, דני, קרלו,
  • ,מצת חמץ, מצה חמץ,
  • מכילה תמציות שייתכן שהופקו מחמץ.
  • מרגרינה בלא טעם

    לפי הפירוט בהערה
    מכיל קטניות. אשכנזים:להצניע. ספרדים:מותר בשימוש בכשרות לפסח
  • מרשמלו

    למכור
  • משפר אפייה

    ראוי לבער
  • בדרך כלל יש בו או חומצת אסקורביט או מלח לימון או שניהם, יש גם אנזימים והרבה פעמים ויטמינים, שכל האלו עלולים להיות חמץ גמור. אין כזית בתערובת.
  • משקאות חריפים

    לפי הפירוט בהערה

    למכור: ברנדי, קוניאק, גראפה, טקילה, רום, ערק, אוזו, שרי ברנדי.
    לבער: וויסקי, וודקה, בירה.
    משקאות שלפעמים מופקים מדגנים, ויש לשקול את מכירתם לגוי לפי הצורך: בנדיקטין, ג'ין, ורמוט, מרטיני, קמפארי, ליקרים שונים.

     
    ,טקילה, וודקה, רום, ג'ין, סנטורי, אניס, קוניאק, סמבוקה, ריקארד, סוגר, ארקטיק, מנהיטן, מרטיני, ברנדי, קוניאק, גראפה, טקילה, רום, ערק, אוזו, שרי ברנדי, וויסקי, וודקה, בירה, בנדיקטין, ג'ין, ורמוט, מרטיני, קמפארי, ליקרים שונים.,
  • מכיל תמציות שייתכן שהופקו מחמץ.

    ,קולה, ספרייט, פאנטה, תרכיז, קולה, פסי, פפסי, ספרייט, פאנטה, מינרל ווטר, סודה, לימונדה, מיץ תפוזים, מיץ תפוחים, מיץ אננס, מיץ ענבים, מיץ תפוזים טבעי, מיץ תפוחים טבעי, מיץ אננס טבעי, מיץ ענבים טבעי, מיץ תפוזים מרוכז, מיץ תפוחים מרוכז, מיץ אננס מרוכז, מיץ ענבים מרוכז, מיץ תפוזים טרי, מיץ תפוחים טרי, ויטמינצ'יק, מיץ אננס טרי, מיץ ענבים טרי. ,
  • ניוקי

    ראוי לבער
  • אינו מכיל חמץ. בייצור הסוכר מסלק סוכר (מתוצרת אירופה), יצרנים רבים משתמשים בחומר שמכיל קטניות.
  • לפעמים יש בו עמילן, ותמצית הווניל עלולה להכיל אלכוהול שהופק מחמץ.
  • מעורבים בהם דקסטרוזה או מלטו דקסטרין, ולפעמים ממתיק נוזלי שמכיל סורביטל, ועלול להיות בהם קטניות או חמץ גמור. ממתיקים בהם יש - מלטודקסטרין חיטה. זה חמץ- ואותם לבער

  • ,סוכריה,גומי,סוכרות,גוםי,
  • סוכריות טופי

    ראוי לבער
    תמציות טעם שמכיל אלכוהול, צבע מאכל שמכיל אלכוהול, מייצבים, גלוקוזה - עד 80%.
  • סולת

    למכור
    יש חשש שעירבו מים בתהליך הייצור.
  • סילאן

    למכור
    עלול להכיל תמציות ועמילנים שמופקים מחמץ. בסילאן טבעי אין בעיה, אבל בסילאן שמיוצר בארץ מערבים פעמים רבות תמציות ועמילנים.
  • סימילאק

    למכור
  • יכול להכיל עמילן, גלוקוזה ותמציות טעם שיש בהם אלכוהל.
  • סרדינים

    להצניע
    קטניות או חשש לקטניות.
  • מורחים עליהם שמן, לפעמים מדובר בשמן משוחזר.
  • קטנית ולא חמץ. אשכנזים:להצניע. ספרדים:מותר בשימוש בכשרות לפסח, כל אחד לפי מנהגו בברירה

  • עוגות ומאפים

    ראוי לבער
    ,לחמניות, בייגלה, פיתות, חלות, וופלים, מציות, וופל, חלה, פיתה, חלה מתוקה, בייגלה, ביסקויט, חלות מלוחות, בגט, קרואסון, סופגניות, קרקר, קרינקל, פרוגל, מקרון, קרואסון, רולט, טרייה, קרמבולה, דניש, גלידה, עוגיות, קפה, עוגות, תרטים, מקסיקאי, פנדוס, כרובעים, קנפון, דונאטס, בגלות, פונדיק, חלת שוקולד, קובאני, קלאסי, קריספית, תפוחים, מקלוני, רוגלך, עוגה, בורקס, פיצה, פיצות, ,
  • מעיקר הדין בעופות שאינם מעובדים (באריזת המשחטה המקורית) מותר להשתמש גם ללא הכשר לפסח.

    כיוון שהעוף ניזון מתערובת חמץ, יש חשש רחוק מאוד שיימצא בו חמץ, וטוב להימנע מספיקות.

    עופות מעובדים, טחונים, חייבים הכשר לפסח.

  • פופקורן

    להצניע

    פופקורן בתוספת טעמים יש למכור

  • פטריות טריות

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,פיטריות,
  • פירות וירקות טריים

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,תפוח, בננה, אבטיח, אגס, אפרסק, אשכולית, בצל, גזר, דלעת, דובדבן, דלעת, זית, חסה, חרוב, כוסברה, כרוב, לימון, מלפפון, מלפפון, אננס, סלרי, סלק, עגבניה, ענבים, פטל, פיטאיה, פטרוזיליה, פפיה, פטל, פפאיה, צנונית, קיווי, קישוא, שזיף, תפוח עץ, תפוח זהב, תפוח אדמה, תפוח עץ, ארטישוק, אננס, אספרגוס, בצל ירוק, בצל סגול, ביצה, בצל לבן, בטטה, ברוקולי, בטטה, דלעת, דלורית, חרוב, כרובית, כרוב לבן, לימון, מלון, מלפפון, משמש, עגבניה, פלפל כתום, פלפל צהוב, פלפל ירוק, פלפל סגול, קולרבי, קלמנטינה, רימון, שומר, שורשים, תפוז, אוכמניות, אננס, אפרסק, ברוקולי, בצל ירוק, בצל מתוק, גזר, דלעת, חסה, חציל, חסה קרח, כרוב, כרוב ירוק, כרובית, כרוב פורטוגלי, כרוב סגול, כרוב לבן, מלפפון, מלפפון מרובע, מלפפון צהוב, מלפפון מרובע, סלרי, סלרי, קינואה, סלק, סלק צהוב, פטרוזיליה, בצל, שום, אבטיח, אגס, תותים טריים, אניס טרי, אננס טרי, אפרסמון, אפרסק, אפרשזיף, ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, אשכולית, בטטה, בננה, שומר, חציל, קישוא, דלעת, דלורית, גזר, תפוח, מלפפון, גמבה, פלפל, אבוקדו, סלק, קולרבי, קולורבי, בצל סגול, שזיף, רימון, חסה, לימון, תפוח אדמה, תפוח אדמה אדום, קיווי, פטריות טריות, עגבניות שרי, גודגדן טרי, דובדבנן טרי, גויאבה, גולדן ברי טרי, שלפח טרי, דולורית, תפוז, קלמנטינה, מנדרינה, אשכולית, מלון, חמוציות טריות, לימון, לפת, מנגו, משמש, נקטרינה, שזיף, סברס, פומלה, שורש, פיטאיה, פיטנגו, פרות הדר, פירות הדר, פסיפלורה, פפאיה, צבר, צנון, צנונית, קובו, קיווי, קישוא, קרמבולה, שסק, תאנה טריה, חסה, כרוב, פטרוזיליה, שמיר, סלרי, כוסברה, בזיליקום, לימונית, מרווה, רוזמרין, נענע, אורגנו טרי, עלי קייל, עלי רוקלה, קורנית, עלי גת, עלי תרד טרי ,
  • יש שמשתמשים בעמילנים לספיגת לחות בתהליך הייצור, ויש שמוסיפים תמציות. בפירות יבשים מסוכרים יש תמציות, והחשש שיהיה בהן חמץ גבוה יותר. בכל מקרה, אפשר לסמוך על המכירה.
  • פסטה

    ראוי לבער
    חמץ גמור.
  • פסק זמן

    ראוי לבער
  • עלולים להכיל גם תערובת מחמשת מיני דגן.
  • פרג

    להצניע
  • פריכיות אורז

    לפי הפירוט בהערה
    אם יש רק אורז, בלי תוספת של תערובת מחמשת מיני דגן, יש להצניע. אם יש עירוב: למכור
  • בתהליך הייצור נוצר מגע עם מים.
  • פשתן

    להצניע
  • צ'יה

    להצניע
    המנהג לא להשתמש ללא כשרות לפסח
  • אינו מכיל חמץ.
  • צ'יקו

    להצניע
    אינו מכיל חמץ. בפרסום של 'העדה החרדית' נכתב שיש בו חשש חמץ, ולכן המחמיר למכור תבוא עליו ברכה.
  • בייצור תמצית משתמשים בדרך כלל באלכוהול, והוא עלול להיות מופק מחמץ
  • קווקר

    ראוי לבער

    חמץ. משתמשים במים כדי לרכך את הגרגיר לפני רידודו.

    ,קוואקר,
  • קוסקוס

    ראוי לבער
    חמץ גמור.
  • רוב קופסאות השימורים מכילות מלח לימון ותמציות טעם. יש קופסאות שמכילות חומץ, והוא עלול להיות מיוצר מחמץ.

    ,זיתים, חמוצים, תירס, מלפפונים חמוצים, פטריות, פיטריות, אפונה וגזר, חומוס, שעועית, מלפפון חמוץ, עלי גפן, לבבות דקל, אפונה, שיפקה, כבוש, מוחמץ, חמוץ, חמוצ, פלפל חריף, פלפל שיפקה, פילפיל חריף, פילפל שיפקה, שיפקונית, צלפים, אספרגוס, בצלצלי פנינה, בצלצלים פנינה, גרעיני פול, פילפל אדום קלוי, פלפל אדום קלוי, פלפל אדום כבוש,
  • המנהג לא להשתמש אם אין כשרות לפסח
  • קורנפלור

    להצניע
    קטניות.
  • קורנפלקס

    ראוי לבער
    מכיל לתת שעורה.
  • קטניות יבשות

    לפי הפירוט בהערה

    אשכנזים - להצניע. ספרדים - אם אין הכשר לפסח להצניע (לעיתים נארז בסביבת חיטה ונדבקת בהם אבקה).

    ,גרעיני תירס, חומוס, שעועית, קיטניות,
  • קטשופ

    למכור
    מכיל חומץ ותמציות שעלולות להכיל חמץ.
  • קינואה

    לפי הפירוט בהערה
    יש אומרים שצמח הקינואה הוא סוג של קטנית.מי שסובר כך:להצניע. אחרים:מותר בשימוש בכשרות לפסח
  • קמח חומוס

    להצניע
  • את הגלוטן מפרידים מהעמילן על ידי השריה במים

    ,קמח ברגיל,
  • קמח טף

    למכור
    נטחן במטחנות בהם טוחנים קמח.
  • קמח כוסמין

    לפי הפירוט בהערה
    בדרך כלל בטחינת הכוסמין אין מים, מעיקר הדין להצניע אך מומלץ למכור.
  • הותזו על החיטה מים. היא אינה עוברת השריה, ואין ניכרים בה סימני חימוץ. (גם קמח פתוח)הדבר נכון לכל סוגי הקמח השונים
  • לא מנקים את המכונות עשוי להיות תערובת חמץ.
  • קמח שמרים

    ראוי לבער
    חמץ גמור
  • קמח שקדים

    להצניע
  • קמח תופח

    ראוי לבער
    חמץ גמור.
  • קמח תירס

    להצניע
    ,קורנפלור,
  • מכיל תמציות טעם.
  • אינו מכיל חמץ.

    קפה נטול קפאין יש למכור.

  • קפה לבן

    למכור
    יכול להכיל גם חיטה.
  • קפסולות עם טעמים למכור לגוי

  • קקאו טהור

    להצניע
    אינו מכיל חמץ.
  • קרמבו

    ראוי לבער
  • רוטב לצלי

    ראוי לבער
    חמץ גמור.
  • לפעמים יש בו גלוטן, אך אין כזית דגן בכל התערובת. הערה: ברוטב סויה/טריאקי אמִתי משתמשים בחיטה, ולכן הוא חמץ גמור וראוי לבערו.
  • רום

    למכור
    מכיל תמציות שמופקות מחמץ.
  • מכיל עמילנים, תמציות טעם שמכילות אלכוהול, חומץ שמיוצר מאלכוהול, מייצבים אחרים - עד 50%

    ,רוטב צ'ילי, רוטב שום, רוטב ברביקיו, רוטב בלונז, רוטב שום, רוטב אלף האיים, רוטב סויה, רוטב טריאקי, רוטב חרדל, רוטב ברביקיו, רוטב צ'ילי, רוטב עגבניות, רוטב מיונז, רוטב צ'יפוטלה, רוטב תיבול, רוטב חריף, רוטב רומני, רוטב רוני, רוטב פסטה, רוטב עגבניות ובזיליקום, רוטב פסטה רוזה, רוטב עגבניות וגבינת פרמזן, רוטב עגבניות ופטרוזיליה, רוטב עגבניות ופטרוזיליה ושום, רוטב פסטה עם פטרוזיליה, רוטב עגבניות קלאסי, רוטב עגבניות עם עשבי תיבול, רוטב עגבניות ושמן זית, רוטב עגבניות עשיר, רוטב עגבניות עם תיבול, רוטב עגבניות עם גבינה, רוטב עגבניות עם כמהין, רוטב עגבניות עם טונה, רוטב עגבניות עם בצל, רוטב עגבניות עם שום, רוטב עגבניות עם פטרוזיליה, רוטב עגבניות עם פלפלים, רוטב עגבניות עם עשבי תיבול, רוטב עגבניות עם תבלינים, רוטב עגבניות עם גבינת פרמזן, רוטב עגבניות עם פטרוזיליה ושום, רוטב עגבניות עם פטרוזיליה ובזיליקום.,
  • ריבה

    למכור

    מכילה תמציות, עמילנים וחומרים אחרים, והם עלולים להיות חמץ.

    ,ריבות, קונפיטורה, מעדן פרות, מעדן פירות,
  • מכיל עמילנים ותמציות טעם שיש בהם אלכוהל עד 30%
  • ריץ'

    להצניע
    אינו מכיל חמץ אלא קטניות.
  • בד"כ מכיל ויטמין C או חומצת אסקורביט או שניהם, והם יכולים להיות מופקים מחמץ
  • שומשום

    להצניע
    קטניות. גם לספרדים ראוי לא להשתמש אם אין כשרות לפסח
  • עלול להכיל תמציות שמופקות מחמץ.

    שוקולדים על בסיס וופל (כגון: טורטית, פסק זמן) ראוי לבער, וכך גם שוקולד בתוספת עוגיות.

     
    ,מקופלת, פרה, בלונדי, אגוזי, מריר, נוגט, קרם חלב, ספלנדיד, אצבעות שוקולד, טעמי, בונבוניירה, בונבונירה, פסק זמן, טורטית, כיף כיף, טוויסט, עד חצות,
  • שיבולת שועל

    ראוי לבער
    חמץ. משתמשים במים כדי לרכך את הגרגיר לפני רידודו.
  • אם כתוב על המוצר שהוא מכיל קמח - ראוי לבער. אך פעמים רבות הם מכילים קמח תפוחי אדמה, והם אינם חמץ כלל.

    ,גפילטעפיש, גפילטע פיש,
  • שלווה

    למכור

    בתהליך הייצור בדרך כלל אין מעורבים מים, אך לפעמים מוסיפים מים, כדי לזרז את ההתנפחות.

    ,חיטה תפוחה,
  • שמן זית

    להצניע

    בשמן זית 100% בדרך כלל אין חששות חמץ. אולם ראוי להשתמש בכשר לפסח כדי לצאת מידי ספק.

  • שמן פשתן

    להצניע
  • שמן קיק

    להצניע
  • שמן קנולה

    להצניע
    נעשה מזרעי לפתית, שהם קטניות. יש פוסקים אשכנזיים שסוברים ששמן קנולה אינו 'קטניות', ולמעשה כל אחד ישאל את רבו.
  • שמרי בירה

    ראוי לבער
  • שמרים

    למכור
    שמרים הם פטריות חד-תאיות, והן אינן חמץ, אך לעתים קרובות יש בשמרים גם מלח לימון שפעמים מופק מחמץ, ולעתים גם אלכוהול.
  • שערות קדאיף

    ראוי לבער
  • שקדי מרק

    ראוי לבער
    חמץ גמור.
  • שקדים טבעיים

    לפי הפירוט בהערה
    מעיקר הדין מותר להשתמש. ראוי לצרוך עם כשרות לפסח
  • תבלינים

    למכור
    יש תבלינים שהם קטניות בלבד, ויש תבלינים שמעורבת בהם חיטה באקראי או בכוונה.
  • תה בטעמים מכיל תמציות, והן עלולות להיות מופקות מחמץ.
  • מכילה תמציות, והן עלולות להכיל חמץ.
  • בייצור תמצית משתמשים בדרך כלל באלכוהול, והוא עלול להיות מופק מחמץ.
  • תערובת לפלאפל

    ראוי לבער
  • יש תרופות שמכילות חמץ גמור, ולכן ראוי למוכרן.

מוצרים שאינם אוכל

לפרוט רחב ובו הסבר על כל מוצר לחץ כאן

  • אבקה וטבליות למדיח

    לפי הפירוט בהערה

    רצוי שיהיה לו הכשר, אך אין זו חובה. לשם כך ניתן לסמוך על כל הכשר.

     
    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,מדיח,מדיחים,אבקה למדיח,טבליות למדיח,חומר למדיח,סנו,מבריק למדיח,
  • אלכוהול ג'ל / לחיטוי

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,אלכוהול, אלכוג'ל, ג'ל, חיטוי, מחטא,
  • אצטון

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,אציטון, אצטון, מסיר לק,
  • בושם

    אין צורך בהכשר לפסח

    טעמו פגום

    ,בושם, בשם, מבשם,
  • ג'ל אלוורה

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,אלוורה, אלורה, ג'ל, הרגעה,
  • גחלים

    אין צורך בהכשר
  • דאודורנט

    אין צורך בהכשר לפסח

    גם אם מעורב בו חמץ, הוא אינו ראוי למאכל כלב.

    ,דאודורנט, דואודורנט, דורדורנט,דודורנט,דיאודורט,דאורדורנט,ספריי,בושם,
  • וזלין

    אין צורך בהכשר לפסח

    וזלין בטעמים צריך הכשר לפסח

    ,וזלין, ווזלין,
  • חוט דנטלי ללא טעם

    אין צורך בהכשר

    בטעם - צריך כשרות

    ,חוט דנטלי, דנטאלי,
  • חול ניקוי

    אין צורך בהכשר
    ,חול, חול קרצוף,
  • חול קינטי

    אין צורך בהכשר
    ,חול, קינטי,
  • חומרי ניקוי

    אין צורך בהכשר לפסח

    פרט לסבון כלים ונוזל ניקוי למדיח בהם רצוי הכשר - ניתן לסמוך על כל הכשר לשם כך.

    בדרך כלל אין בהם חמץ, וגם אם יש - אין הוא ראוי למאכל כלב.

    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,רבנות,אקנומיקה,ריצפז, אבקת כביסה, משחת נעלים, משחת נעליים, סבון אסלה, שמפו לשטיחים, חומר לשטיח, שמפו לשטיח, שטיח, שטח, שתיח, ,נקיון, חומרי נקיון, סבון רצפה, סבון ניקוי כללי, ניקוי אסלות, רב תכליתי, ניקוי כללי, ריצפז, סנו, ניקוי רצפות, תרסיס, מסיר, מסיר אבנית, מסיר כתמים, מבריק, ניקוי חלונות, אקונומיקה, מרסס, ג'ל, סנו ג'ל, סנו זאוול, סנו ג'אוול, פנטסטיק, דאק ג'ל, רסס ונגב, סבון אסלה, סנו קליר, סנוקליר, סיף, סנובון, סבון לאסלה, פוליויקס, סנו ג'ט, מסיר עובש, אסטוניש, מנקה, אנטי, אג'קס, סנו אנטי, סנו פורטה, ברף, bref, פוליויקס, סנובון, משטחים, מטליות לחיטוי, מגבוני חיטוי, רסס ונגב, דאק, קלינ, קלין, קלינר, יעקבי, הפי, נוזל מרוכז, מנקה, מבשם, מטליות, דזיטול, מלבין, אנטרטיק, רב שימושי, דטול, קווייק, מתז, מטז, כביסה, ניקיון, חומרי ניקיון,
  • טלק

    אין צורך בהכשר
    ,טאלק,
  • כלים העשויים מקנים

    אין צורך בהכשר לפסח
  • כלים חד - פעמיים מפלסטיק

    אין צורך בהכשר לפסח

    אינם מכילים חמץ.

    ,מוצרי פלסטיק,
  • כפפות חד פעמיות

    לפי הפירוט בהערה

    כפפות עם אבקה- יכול להיות בהן עמילן חיטה

    למהדרין יש לרכוש כפפות ללא אבקה

    ,כפפות ניקיון, כפפות נקיון, כפפות מטבח, כפפות חדפ, כפפות חד"פ, כפפות גומי,
  • מגבונים לחים

    לפי הפירוט בהערה

    אם טעם הנוזל שנסחט מן המגבון פגום, אין צורך בכשרות לפסח.

    ללא אלכוהול - אין צורך בכשרות

    ,מגבונים, מגבון, מגבונים לתינוק, מגבוני ניקוי,
  • מוצרי קוסמטיקה

    לפי הפירוט בהערה

    אין צורך בכשרות כיון שטעמם פגום למאכל אדם,

    מלבד אודם ושפתון שפעמים רבות היצרן אינו פוגם אותם ממאכל כלב, ולכן יש לרכוש עם כשרות.

    ,קוסמטיקה, אודם, שפתון, איפור, קרם, לחות, טיפוח, תמרוק, תמרוקים, עור, מסקרה, פודרה, מסכה, ג'ל, עפרון שפתיים, שפתון נוזלי, מסכת בוץ, מסכת, מסכת טישו, קרם לחות, חלב פנים, ניקוי פנים, תחליב, תחליב לחות, קרם גוף, קרם רגליים, קרם רגלים, איילינר, עפרון גבות, סרום, שמן גוף, לק, לק ג'ל, קרם לילה, אנטי אייג'ינג, עיפרון שפתיים, קרם מזין, קרם ניקוי, מקציף, מי לחות, ,
  • מטהר אויר

    אין צורך בהכשר
    ,מטהר אוויר,
  • מי פה

    להצניע

    נדרשת כשרות לפסח.

    חברת תיאדנט - בד"ץ מחזיקי הדת

    מוצרים אחרים - לפי הכשרויות המומלצות.

    ,תיאדנט, תאדנט, טאדנת, תאדנאט, מי פה,
  • ממחטות נייר

    אין צורך בהכשר
    ,טישו, נייר טואלט, ממחטות,
  • מנג'טים

    אין צורך בהכשר
    ,מנג'ט, גביע נייר, סופלה, גביעי קרטון,
  • ,מסיר שומנים,
  • מפות ניילון

    אין צורך בהכשר

    למהדרין יש לרכוש מפות ללא אבקה

    ,מפה, מפות, ניילון, ניילון שולחן,
  • ,מרכך,
  • נוזל דוחה יתושים

    אין צורך בהכשר
    ,דוחי יתושים, אלתוש, דוחה יתושים,
  • ,ספרי, מדיח, חלונות, תנור, מיקרוגל, רצפות, נוזל לשטיפת רצפות, נוזל רצפה,הברקה למדיח, נוזל למדיח, הברקה למדיח, ניקוי חלונות, ניקוי תנור, ניקוי מיקרו, נקוי מיקרוגל, שטיפת רצפות, שטיפת רצפה,
  • ניילון נצמד

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,באישור,KF,רבנות,נילון נצמד,
  • נייר אפיה

    אין צורך בהכשר לפסח
    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,באישור,KF,רבנות,ניר,אפייה,
  • נייר טואלט

    אין צורך בהכשר
    ,טישו, טישיו, טואלט,
  • נייר כסף

    אין צורך בהכשר לפסח

    צריך כשרות לכל השנה, משום שלפעמים משתמשים בתהליך הייצור בשמן מן החי.

    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,באישור,KF,רבנות,ניר,אלומינום,
  • בייצור האלומיניום משתמשים בשמן, ולפעמים משתמשים בשמן TALLOW, שמן מן החי שאינו כשר.

    ,נייר אלומניום,רדיד אלומיניום,נייר אלומיניום,רדיד אלומניום,
  • נייר סופג

    להצניע

    לעיתים מכיל עמילן, ולכן צריך הכשר לפסח.

    בנייר ללא הכשר אפשר לבדוק האם מכיל עמילן, לפי ההוראות כאן.

    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,באישור,KF,רבנות,ניר,כשרות לנייר סופג,ניר סופג,
  • סבון ידים

    אין צורך בהכשר

    יש מחמירים מדין סיכה כשתיה, גם אם נפסל ממאכל כלב

    ,סבון ידיים, תחליב רחצה,
  • סבון כלים

    לפי הפירוט בהערה

    רצוי שיהיה לו הכשר, אך אין זו חובה. לשם כך ניתן לסמוך על כל הכשר.

    ,חתם סופר,בדץ בית יוסף,בדץ בלעז,רבנות,סבן,ליפה,כלי,סבן כלים,שמפו כלים,
  • סליים

    אין צורך בהכשר
  • סקוטש (חדש!)

    אין צורך בהכשר
    ,כרית קרצוף, סקוצ, סקוצ', סקוטש כלים, סקוצ' קרצוף,
  • פלסטלינה

    אין צורך בהכשר
  • פלסטלינה - בר בצק

    לא לשימוש בפסח
    ,בר בצק, ברבצק,
  • קיסמי שיניים

    אין צורך בהכשר לפסח

    קסמי שינים בטעמים זקוקים להכשר

    ,חתם סופר,בית יוסף,בלעז,באישור,KF,רבנות,קסמי,שינים,קסמים,קיסמים,
  • קרם ידים

    לפי הפירוט בהערה

    אם טעמו פגום-אין צורך בכשרות.

    ישנם חברות בהם בטעם לא פגום בכדי שלא יפגם האוכל בטעמם - בחברות אלו צריך כשרות. 

    ראה כאן רשימת כשרים

    ,קרם ידיים, קרם לחות לידיים,
  • ,קרם,
  • קש שתיה

    אין צורך בהכשר
    ,קשית, קש,
  • שיפודי עץ

    אין צורך בהכשר לפסח

    שיפודי עץ בטעמים זקוקים להכשר

    ,חתם סופר,בית יוסף,בלעז,באישור,KF,רבנות,שיפוד,שיפודים,
  • שמן למאור

    אין צורך בהכשר
    ,שמן, הדלקה,
  • שמן לתינוק

    אין צורך בהכשר
    ,שמן תינוקות,
  • שמפו, סבונים

    אין צורך בהכשר

    יש מחמירים מדין סיכה כשתיה, גם אם נפסל ממאכל כלב

    ,סבון, שמפו, תחליב רחצה, סבונים, סבון קשה,
  • ,שקית, שקיות ניילון, שקיות זבל, סנדוויץ, סנדביץ, שקית אוכל, שקיות אוכל,
  • שקיות אוכל מנייר

    לפי הפירוט בהערה

    יש מחמירים ומצריכים למכור. בתהליך ייצורם משתמשים בעמילן. בדרך כלל העמילן הוא עמילן תירס, אך ייתכן שישתמשו גם בעמילן חיטה. יש פוסקים [1] שמקלים גם כאשר ידוע בוודאות שמדובר בעמילן חיטה.

  • שקיות קוקי

    אין צורך בהכשר
    ,קוקי, שקית קוקי,
  • תבניות אלומיניום

    אין צורך בהכשר לפסח

    יש צורך בכשרות לכל השנה, אך לא כשרות מיוחדת לפסח.

    ,חתם סופר,באישור,KF,רבנות,אלומינום,תבנית אלומיניום,כשרות תבנית אלומיניום,תבניות חד פעמי,תבניות חדפ,תבניות חד"פ,חד"פ,
  • בתהליך ייצורם משתמשים בעמילן. בדרך כלל העמילן הוא עמילן תירס, אך ייתכן שישתמשו גם בעמילן חיטה.
    מעיקר הדין אין צורך בכשרות, שכן הכלים אינם ראויים למאכל כלב.

    יש מהדרין שמחמירים לרכוש כלים כשרים לפסח.

    אפשר לפתוח את מקום החיבור ולבדוק האם מכיל עמילן, לפי ההוראות כאן

    ,כוסות חד פעמי, כוס חד פעמי, כוס חד"פ, כוס חדפ, כוסות חדפ, כוסות חד"פ, צלחות נייר, צלחות קרטון, צלחות, כוסות ייר, כוסות קרטון, כוסות שתיה חמה,, קערות נייר, קעריות נייר, תבנית נייר, תבנית קרטון, תבנית מקרטון, תבנית מנייר,
  • יכול להכיל עמילן, אך כיון שלא ראוי למאכל כלב להצניע

  • תחליב לחות

    אין צורך בהכשר
    ,קר לחות, תחליב,

המוצר:

ההנחיה:

הערות:

© כל הזכויות שמורות לכושרות